Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Силата на фитохимикалите и как да си ги набавим

Силата на фитохимикалите и как да си ги набавим

Смята се, че фитохимикалите, съдържащи се в повечето храни от растителен произход, са изключително полезни за предотвратяване на много заболявания. Знае се за съществуването на хиляди фитохимикали. Ето някои от тях с доказано най-ценни ползи за човешкия организъм :

Биофлавоноиди - Известни са около 6000 от тях. Намират се главно в плодовете и сладките на вкус зеленчуци. Различните биофлавоноиди имат различни ползи- някои са антиоксиданти, други действат като "агенти", предпазаващи от различни заболявания. Една подгрупа на тези фитохимикали, наречена флавоноиди, включва антиоксиданта кверцетин, за който се смята, че понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и предпазва от катаракта. Кверцетинът се съдържа в чая, червеното вино, гроздето и зеления фасул.

Алицин - фитохимикал, съдържащ се в чесъна, праза, лука, дивия чесън. Понижава високите нива на холестерол в кръвта и стимулира имунната система.

Каротиноиди - най-известни сред тях са бета картоин и ликопен. Те са мощни антиоксиданти, за които се смята че предпазват от някои видиве рак. Отлични източници на каротиноиди са ярко оцветените плодове и зеленчуци като манго, домати, касис, моркови, тиква и тъмнозелените листни зеленчуци.

Глюкозинолати - срещат се основно в зелечуците от семейство Кръстоцветни и особено в броколи, брюкселско зеле, обикновено зеле и карфиол. Имат силно противораково действие. Едно от най-силно активните противоракови средства, произвеждано от глюкозинолатите, е сулфорафанът.

Кумарини- предпазват от ракови заболявания. Портокалите са богат източник на кумирани.

Фитоестрогени- Имат химичен състав, близък до женския полов хормон естроген и се смята, че предпазват от някои видове рак, които са хормоно-зависими, като рак на гърдата и рак на простатата. Разновидност на тези фитохимикали, наречени изофлавони, могат да облекчат симптомите на менопаузата. Соята и нахутът са изключително богати на изофлавони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати