Да се откажем ли от агнешкото месо на Великден?

Агнешко

С идването на Великден, когато по традиция се приготвя агнешко месо, вегетарианци и месоядни отново кръстосаха шпаги в социалните мрежи, а и извън тях. И този път въпросът дали трябва да се яде месо предизвика обвинения и яростни спорове между двете страни, поради което и даде някои поводи за размисъл. Казусът беше коментиран от Ути Бъчваров и веганката Йоанна Карацанева, която от години не слага на трапезата си мръвка.

Според известния български кулинар няма причина да се отказваме от похапването на агнешко по Великден, защото този ритуал е част от една много стара традиция, характерна за нашата страна. Същевременно обаче той изрази позитивно отношение към Великденския пост и подчерта, че чрез него човек може поне за малко да се откъсне от консуматорския свят, в който се намираме.

Аз не съм против вегетарианците и веганите, но смятам, че всеки трябва да прави това, което му харесва, без да вреди на самочувствието и здравето на останалите. Животът е много различен и вкусен, заяви пословичният кулинар в студиото на България сутрин.

Чеверме

По думите на Ути всеки, който реши да се откаже от месото, трябва да вземе напълно информиран избор и да не се хвърля от една крайност към друга, защото така може да навреди на себе си, а и на своите деца. Бъчваров смята още, че когато един човек се придържа към на определен хранителен режим, не бива да го прокламира непрекъснато, защото така натоварва своите близки и се навлича негативното им отношение.

Темата разисква и Йоана Карацанева, която освен, че се обяви срещу консумацията на месо, припомни и истинския смисъл на Великденския пост.

Великден

Не бива да гледаме на постите само откъм тяхната физическа част. Чрез тях се цели човек да съпреживее страданията на Христос и да се пречисти както тялом, така и духом, каза Карацанева.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати