Модерните диети и отказ от глутен и мляко ни гарантират остеопороза

Диети

В стремежа си да се хранят здравословно все повече хора стигат до крайности. Наскоро организации, борещи се с остеопорозата, излязоха с позиция, че тенденцията за чисто хранене и диетите ще създаде поколение с изключително чупливи кости.

В скорошно проучване, проведено на територията на целия Европейски съюз, бе установено, че четири на всеки десет младежа на възраст от 18 до 24 години са се подложили на диета, която изключва някои от основните групи храни, включително глутен и млечни продукти.

Експертите предупреждават, че много от младите хора не осъзнават, че следвайки модните тенденции в храненето, застрашават собственото си здраве. Учените се опасяват, че ако този маниер на хранене продължи да се разраства, в близко време счупването на кости при най-малки травми ще е норма.

Култът към чистото хранене е популяризиран от модните гурута като Гуинет Полтроу, Ела Удуърд и хранителните блогъри сестрите Хемсли. Диетите, които се налагат от тях чрез социалните медии, имат поредица от последователи. Знаменитостите призовават феновете си да се откажат завинаги от месо, глутен, захар и преработени храни в полза на плодове, зеленчуци и пълнозърнестите храни.

Мляко

Въпреки това експертите предупреждават, че тези икономични хранителни режими излагат цяло едно поколение на риск от развитие на остеопороза – заболяване, при което костите стават крехки и се чупят лесно в по-късна възраст.

В изследване, което е обхванало повече от 8000 европейци, е установено, че 70 на сто от хората на възраст от 18 до 35 са на или са били на подобна диета. Без да подозират младежите си нанасят трайни щети, като първият знак за тях се появява в края на 30-те години. Тогава обаче е прекалено късно да се вземат каквито и да е мерки за предотвратяване на остеопорозата, казват експертите.

Без да се предприемат спешни действия за насърчаване на младите хора да започнат да консумират всички групи храни в диетата си и да се избегне чистият режим на хранене, ние сме изправени пред бъдеще, в което счупените кости ще се превърнат в норма, казва авторът на изследването д-р Лиза Ърл от Британския център за борба с остеопорозата.

Хляб

Остеопорозата е болезнено и инвалидизиращо състояние и младите хора имат само един шанс да изградят здрави кости, добавя още тя.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати