Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Срещу високо кръвно и за да отслабнеш, просто прибави това в менюто си!

Срещу високо кръвно и за да отслабнеш, просто прибави това в менюто си!

Зеленолистни зеленчуци

Високото кръвно налягане е сериозен проблем сред българите и повечето европейци. Причината е голямата консумация на натрий или по-точно солта, която се съдържа в преработените храни. Редица изследвания доказват, че в обществата, където се консумират повече естествени храни, съдържащи калий, от друга страна този проблем почти не съществува.

Още повече проучвания сред населението са показали, че има тясна връзка между консумацията на калий и ниското кръвно налягане, която не се влияе от приема на натрий. Въз основа на тези си изследвания учените смятат, че редовната консумация на калий може да бъде лек срещу високото кръвно налягане. Елементът има важна роля за регулацията за работата на сърцето и движението на кръвта в организма.

Точно поради тази причини на хора, страдащи от този сериозен здравословен проблем, експертите препоръчват редовна консумация на банани, боб, грозде и стафиди. Продукти с високо съдържание на калий са също така зелените листни зеленчуци, лимоните, лещата, ядките, портокалите, целите картофи с кожата, слънчогледовите семки, тофуто и пълнозърнестите храни.

Изборът е изключително голям. Всички тези продукти са природни резервоари на калий. Така че хората с високо кръвно налягане не трябва да се притесняват, че ще бъдат подложени на лишения. Просто трябва да се стремят един или няколко от гореизброените продукти да присъстват в менюто им.

Калият и фибрите, съдържащи се в тях, помагат за бързото стабилизиране на кръвното налягане, защото комбинирани те успяват бързо да намалят количествата на натрий в кръвта. Също така високите нива на калий карат бъбреците да преработват повече сол и вода, което увеличава в пъти бързото им отделяне от организма.

Доказано е, че хранителният режим, богат на калий, действа на тялото като диуретик. Организмът се пречиства не само от солта, но и от редица вредни елементи в тялото и същевременно спомага за разграждането на мазнините. Така освен да ни носят здравословните ползи, богатите на калий храни ни помагат да отслабнем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати