Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Близо 7000 тона храна отива на боклука след Великден

Близо 7000 тона храна отива на боклука след Великден

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Хранене

Около 7000 тона хранителни продукти ще изхвърлят домакинствата и ресторантите у нас след великденските празници. Оказва се, че голяма част от храните са ненужни след празника.

Въпреки че България е на-бедната държава в Европейския съюз, всеки ден у нас се изхвърлят близо 1800 тона храните, а в периода около празници това количество се увеличава няколко пъти, предава btv.

Почти 10% от храната, която отива в контейнерите, може да бъде дарена на бедните. Голямо количество от нея е сготвената от ресторантите, но не е консумирана.

Сред малкото места, където храната се дарява, а не се изхвърля, е Комплексът за социални услуги в град Роман. Всяка седмица от столицата пътува бус, който доставя безплатни храни и така значително облекчават бюджета на комплекса.

Има някои неща, които дори децата със семейства не опитват, тъй като нямат възможности, посочва Ивет Симеонова от комплекса.

За да бъде дарена, храната трябва да е в срок на годност. Остатъците от ресторанти и домакинства обаче отиват директно на боклука, затова съветът е следващия път когато отидем на пазар, да се придържаме към конкретен списък – а не да пазаруваме, все едно се запасяваме за война.

Българските домакинства средно изхвърлят 43% от храната, която купуват. В това отношение страната ни не прави изключение от Европейския съюз, които изхвърлят същото количество храна, а тя може да бъде дарена на 1 милиард гладуващи по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати