Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Познавате ли тези сирена?

Познавате ли тези сирена?

Сирена

Представяме ви някои видове сирена, които са по-малко познати и за които почти сигурно не сте чували много.

Ньофшател - френско сирене от пълномаслено мляко. При по-кратко зреене образува тънка кора, покрита с прах. Ако се остави да зрее по-продължително, става твърдо и пикантно на вкус. Произвежда се в различни форми, като най- разпространена е сърцевидната.

Порт салю - меко оранжево пресовано сирене. Има жълта кремообразна вътрешност и третирана с течност кора. Вкусът му е специфичен - мек. Първоначално е било произвеждано от френски монаси.

Кантал - твърдо сирене, което се произвежда във френския регион Овери. Прилича външно на блед Чедър. Вкусът му варира от мек, до остър, в зависимост от продължителността на зреене.

Ланкашър - полутвърдо, ронливо бяло сирене. Има резлив сметанов вкус. Фабрично произведено това сирене е по-безвкусно от произвежданото в малки мандри, където обаче производственият процес е доста трудоемък.

Чешър

Чешър - твърдо английско сирене. Цветът му е оранжево -червен, леко по-тъмен от този на Чедъра. Ако Чешър е третирано с норбиксин, цветът е бял. Има ронлива пореста текстура. На вкус е меко, но леко солено.

Манчего

Манчего - испанско твърдо сирене с восъчна обвивка. Произвежда се от пълномаслено овче мляко. Понякога вътрешността му е осеяна с малки дупчици. Има плътен мек вкус с леко тръпчива нотка.

Бльо д`Овери - полутвърдо френско сирене. Произвежда се от смес от краве и овче или краве и козе мляко. Има пикантен вкус. Обикновено се продава увито във фолио, защото е с много тънка коричка.

Долчелате - ( от ит. - сладко мляко) това е търговска марка, обозначаваща комерсиален вариант на горгонзолата. Има мек смвтанов вкус.

Камбоцола

Камбоцола - немско сирене, което е хибрид между камамбер и горгондзола. Често е наричано синьо бри, въпреки че маслеността му е много по-висока, защото при производството се добавя сметана.

Шропшър - синьо сирене с наситен оранжево-жълт цвят и синя плесен. Под острия му силен вкус се крие нотка на сладост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest