Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Разликите между видовете прясно мляко на пазара, за които не подозирате

Разликите между видовете прясно мляко на пазара, за които не подозирате

Обезмаслено мляко

Многообразието от млечни продукти на пазара днес ярко контрастира с предлаганото от млекарите преди повече от 50 години. В наши дни можем да избираме между краве, овче, козе и дори биволско мляко, както и да се възползваме от нискомаслено мляко и такова с по-висока трайност.

А ето и някои предлагани масово и не толкова масово млечни продукти на съвременната индустрия, за разликите между които може би някои хора не знаят.

Пълномаслено прясно мляко - то е натурално, без добавяне или отнемане на вещества. В него са запазени всички мастноразтворими витамини, които липсват в полуобезмасленото и обезмасленото мляко, но съдържанието на калций е по-ниско, отколкото при тях. Ако имате познати, които си отглеждат млекодайни животни и сте пробвали домашно мляко, особено с каймака, Вие много добре познавате този вид мляко.

Пълномаслено мляко

Сгъстено мляко - концентриран вариант на пълномасленото и обезмасленото мляко. Приготвя се чрез подгряване (с цел редуциране на водното съдържание) и стерилизиране (за да се удължи трайността). Цветът му е малко по-тъмен от този на прясното мляко.

Хомогенизирано мляко - обработва се, така че мазнините да се разпределят равномерно в целия му обем. Ако пълномасленото мляко не се хомогенизира (както когато си сварим домашно мляко), то ще се разслои, като сметаната (каймакът) ще остане отгоре, а отдолу ще остане полуобезмасленото мляко.

Прясно омляко

Полуобезмаслено мляко - при него са отстранени почти около половината от мазнините, а заедно с тях и половината мастноразтворими витамини. Запазени са обаче всичките белтъчини и калций.

Обезмаслено мляко - отстранени са почти всички мазнини, а заедно с тях и мастноразтворимите витамини A, D и E. Запазени са повечето от останалите хранителни вещества. Има рядка и водниста консистенция.

Мляко

Тетрапак мляко - то е пастьоризирано, а след това е подложено на топлинна обработка, за да бъдат унищожени всички налични бактерии. Това е процес, при който се губи част от съдържанието на витамин В. На стайна температура запазва своите качества до 6 месеца, но веднъж отворена, опаковката трябва да се съхранява в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest