Бурата - италианско сирене, което буквално се топи в устата

Бурата - италианско сирене, което буквално се топи в устата

Бурата
Снимка: Okanagan Falls

Бурата е свежо италианско сирене, което произхожда от Южна Италия. За първи път е направено в началото на 1920 година в областта на Андрия във фермата на семейството Бианкини.

Неслучайно е кръстено така, тъй като Burrata на италиански означава масло. Най-често се прави с краве мляко, тъй като е по-разпространено от биволското.

Бурата буквално се топи в устата. Представлява моцарела, която се оформя на торбичка и се пълни със сметана. След това сиренето се увива в листа от билката асфодел. Чрез тях лесно може да се разпознае дали сиренето е прясно.

Ако листата се изсъхнали, значи то вече не е годно за консумация. За разлика от другите сирена то трябва да се консумира веднага щом е приготвено или максимум до 24 часа.

Често Бурата се добавя към пици, салати, предястия и е чудесна добавка към всички тестени ястия. Добре се комбинира вкусово и с пресни или екзотични плодове.

Бурата често се сервира като моцарелата - с пресни домати и босилек.

Сирене Бурата
Снимка: The Kitchn

Истинската магия се случва, когато Бурата се разрязва, тъй като по този начин вътрешността му започва да се разлива. Така се получава хубава и доста ефектна заливка за салати, които се сервират с препечен хрупкав хляб.

Макар че Бурата е направено от моцарела, то не е моцарела, а специален вид сирене. Препоръчва се да се сервира при стайна температура.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати