Храни се като българите през 1920-та, за да не си дебел!

Полезна салата

Правилното хранене е въпрос на навик и на спазване на няколко основни принципа като избор на качествени натурални продукти според сезона, правилна комбинация на храните според възрастта и здравословното състояние на човек. Също така са важни правилното приготвяне на храните с цел по-лесно храносмилане, умерени количества храна и старателно дъвчене.

И най-важното – при никакви обстоятелства да не се преяжда. Всичко останало води до непосредствен риск от наднормено тегло или в най-добрия случай - до качване на нежелани килограми.

Прекалената консумация на животински и рафинирани храни, лишени от хранителна стойност, стои в основата на много заболявания като наднорменото тегло и затлъстяване.

Като правило е добре да се избягван мазните и запържени храни, защото те са и предпоставка за сърдечносъдови заболявания освен всичко друго. Добре е всяко основно хранене да започва с прясна сезонна салата. Но основният проблем при много български семейства е, че не могат да си позволят такова разнообразие във всяко хранене, а това е сериозна предпоставка към наднормено тегло и много други заболявания.

Все пак винаги има вариант да се приготвят по-здравословни и вкусни ястия, макар че това обикновено е свързано с повече ресурси и труд.

Сок

Закуската е много важна. Добре е към закуската да присъства плодов или зеленчуков сок, да се хапват пресни или сушени плодове. Към обяда е правилно да присъства салата, в която да преобладават зеленчуците. Същото се отнася и за вечерята.

Салатите са прекрасна храна, която спомага за тонус на организма и почиства стомаха от вредни натрупвания. Винаги е добре да се консумират сезонни зеленчуци. Но присъствието на зеленолистни е най-здравословният избор на салата. Те притежават разнообразие от витамини, микроелементи и мазнини като омега-3 и омега-6, които са в идеално съотношение. Ако е възможно всяко основно хранене да започне с прясна сезонна салата, то това ще ни гарантира достатъчно количество витамини и микроелементи, ензими и мастни киселини, които са полезни.

Булгур

Разбира се, ден или два хранене с нездравословни храни няма да окаже кой знае какво влияние върху килограмите, но системно претоварване на организма като преяждане и консумация на вредни храни води до наднормено тегло. Най-честите виновници за това са мазнините, с които се храним. Те се натрупват под формата на мастни депа в тялото ни и това води до излишни килограми.

Най-доброто хранене за здраве и отслабване е с пълноценни растителни прани – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови.

За пример като правилен и здравословен начин на хранене и на живот може да се посочат българите, живели преди 1920 година. Те са се хранили най-често с плодове, зеленчуци, зърнени храни, просо, царевица, булгур, жито, ечемик, овес, ръж и други, бобови култури като леща и боб, краве масло и рядка консумация на мляко.

Агнешко

Един или два пъти в годината се е консумирало месо. Работили са на нивата и са се славили като много здрав народ. Явлението затлъстяване е липсвало по това време. Ние трябва да вземем пример и да се променим за да продължим традицията на правилното хранене и начин на живот.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати