gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Прахановата гъба - мощен източник на здраве

Прахановата гъба - мощен източник на здраве

Прахановата гъба - мощен източник на здраве
Снимка: БНР

Прахановата гъба е разпространена в цялата страна. Тя е паразитна и се среща върху широколистните дървета. Латинското й име е Fomes fomentarius. Спада към семейство Polyporaceae. Плодното тяло е с формата на копито. Сиво, сиво-бяло или тъмносиво. С годините гуглата се уголемява като се прибавя нов, по-широк слой най-отдолу. Месото й е кафяво на цвят, твърдо и жилаво. Има приятна миризма и остър вкус.

Гъбата има значителни лечебни сили – имуностимулиращо, антибактериално, противораково, противовъзпалителното действие. Прахановата гъбата може да се използва за лечение на много заболявания. В народната медицина се използва за лечение на екзема, конюнктивит, астма, бронхит, артрит, ревматизъм. Помага при вътрешно и външно кръвотечение. Има доказателства, че прахановата гъба помага за понижаване на високата температура.

Трябва да уточним, че прахановата гъба не се използва в суров вид. Тя трябва да бъде добре изсушена. Външната част се отделя. Използва се само вътрешната й част. Стрива се на прах и от праха се приготвят различни отвари, лапи и други лечебни процедури.

Ето няколко рецепти, които са събрани от народната медицина и са изпитани през годините. При възпалителни процеси използвайте запарка от праханова гъба, която се приготвя по следния начин: залейте с една чаена чаша вряла вода една чаена лъжичка от изсушената и стрита праханова гьба.

След като запарката изстине прецедете запарката, за да се отстранят по-едрите частици. Запарката се пие винаги преди хранене, около половин час преди да седнете на масата. На ден трябва да бъдат приети по три чаени чаши от тази запарка.

Китайски учени са открили, че гъбата има силно противораково действие. И потиска развитието на раковите клетки, като спомага за преодоляване на заболяването. Българската народна медицина също препоръчва прием на горепосочената запарка при ракови заболявания. А също така профилактично е добре от време на време да се пие по една чаена чаша запарка от праханова гъба.

Изключително подходяща е за направата на компреси при болка или екзема. Компрес се прави, като напоите парче плат със запарката и го поставите на болното място.

При обилни външни кръвоизливи или леки порязвания можете да спрете кръвотечението, като посипете засегнатото място директно с прах от лековитата гъба.

Все повече научни изследвания се правят над прахановата гъба. Оказва се, че науката до скоро не е знаела много за ползите от нея. В Китай и Япония са доказали, че тя може да се използва за:

- Премахване на токсините и клетките, предвестници на рака;

- Възстановява нарушените функции на метаболизма;

- Анти-микробна активност;

- Помага за регенерация на белия дроб;

- Помага за намаляване на отрицателните ефекти при хора подложени на лъчетерапия и химиотерапия;

- Спомага за топене на излишните килограми чрез естествена стимулация на необходимите за това ензими;

- Помага при много видове алергии, защото повишава имунитета и собствените възможности на организма за справяне с проблема;

- Помага за по-бързото заздравяване на рани.

Хубаво е да знаем с какви богатства разполагаме в нашата страна и да се радваме на чудесата, дадени ни от природата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати