Ферментиралите храни са задължителни, ако искате да сте здрави!

Йогурт

Ферментационните процеси са известни от много древни времена. Нашите баби са напълно запознати от ползите на домашно приготвените туршии, получени чрез естествена ферментация, домашното кисело мляко и производните млечни продукти. Освен че са вкусни, те са и много полезни за организма, защото съдържат живи микроорганизми, които служат като естествен пробиотик. Те подобряват здравето и влияят много благотворно на тонуса и самочувствието ни.

Ферментиралите храни се получават от сурови храни, които в резултат от самия процес, наречен ферментация, се променят като хранителна стойност, вкус и текстура. По този начин се получават виното, сиренето, соевият сос, хлябът, киселото зеле и много други.

Микроорганизмите, които естествено присъстват в тези храни, се развиват изключително много и предизвикват промяна в свободните захари и аминокиселини, които са тяхната хранителна среда.

Ферментацията има изключително голямо значение в нашия живот. Тя по същество представлява целенасочено насърчаване на развитието на полезните микроорганизми, които чрез усвояването на определени хранителни вещества продуцират други с техни т.нар. метаболитни продукти.

Например някои аминокиселини и захари като млечната захар – лактоза, се използват бързо от селектирани микроорганизми за растеж, а от друга страна, се синтезират и нови аминокиселини, които се синтезират във ферментиралите храни и носят допълнителни ползи за здравето.

Кисело мляко
Снимка: Албена Асенова

При киселите млека витамин Р или фолиева киселина, изключително важна за жените, а и не само, се синтезира от стартерните микроорганизми, затова тези продукти притежават допълнителна хранителна стойност.

Би било много добре, ако се научим да си приготвяме сами киселото мляко в домашни условия. Естествените белтъци от сурови материали могат да се подложат частично на действието на микробните ензими, което повишава тяхната усвояемост и храносмилаемост в човешкия организъм.

Кисело зеле
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Съществуват три типа кисели млека в зависимост от това с кой вид микроорганизъм са произведени:

1. С Lactobacillus bulgaricus – получават се кисели млека, богати на млечна киселина. Българското кисело мляко е такова;

2. Със Streptococcus thermophiles – получават се кисели млека с изразено по-мек вкус;

3. Със Saccharpmyces kefir - получава се млечният продукт, наречен кефир, по-характерен за Русия;

Кефир

4. С бактерии от род Bifidus – получава се това, което е истинският йогурт.

Най-доброто кисело мляко за нас и нашата географска ширина е това, което е произведено от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophiles в съответното съотношение. Когато тези микроорганизми бъдат използвани за закваски на киселото мляко, то тогава се извършва по-лесно освобождаване по време на храносмилането на някои аминокиселини като аргинин, левцин, изолевцин и тирозин.

Ферментацията между тези два вида може да подобри хранителната стойност на млякото чрез синтез на ензима, наречен бета-галактозидаза, която е отговорна за разграждането на млечната захар. А това е много важен процес за правилното усвояване на млякото.

Ензимните реакции във ферментиралите храни изпълняват важна роля за формирането на желани вкусови и качествени характеристики на хранителните продукти в ежедневието ни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати