За пробиотиците и възможните техни заместители

Пробиотици
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс - черен-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс - черен
34.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Известни са ползите от приемането на пробиотици. Но нека ви предложим един малко по-задълбочен научен поглед над пробиотиците.

Когато говорим за пробиотици, се сещаме, че става въпрос за нелекарствени препарати, които са полезни за здравето - източници са туршии, кисело зеле, кисело мляко и други. Но при болестни състояния с приемане на антибиотици е задължително паралелно с лечението да бъдат приемани синтетични пробиотици, продукт на фармацевтичната промишленост. Техният прием е важен заради вредното действие на антибиотичните препарати върху чревната микрофлора. Те спомагат за по-бързото населване на стомашно-чревния тракт с полезни микроорганизми, за да може по-лесно да бъде понесено антибиотичното лечение.

Пробиотиците се произвеждат от фармацевтичните компании под различна форма – прахообразни, таблетки за смучене, таблетки за пиене и др. Всички те съдържат лиофилизирани клетъчни култури на млечнокиселите бактерии или дрожди, които са запазили своята жизнеспособност. Много често пробиотиците са обогатени с витамини и микроелементи. Освен тях често се влагат и пектини, които имат особено важна роля в чревната перисталтика и в извеждането на токсините от човешкия организъм.

Открити са продукти, които са микробни продукти, а не са самите микроорганизми, които имат същите възможности като микроорганизмите, затова се разглеждат като алтернатива на микробите. При някои групи хора е по-добре да бъдат приемани подобни вещества. Такива са манановите олигозахариди (пребиотици).

Бактерии

Манановите олигозахариди са вещества, които са изолирани от различни видове дрожди. Дрождите са вид микроорганизми. Манановите олигозахариди имат сходно на пробиотиците действие и могат да се използват като техни заместители. Научни изследвания са доказали тяхното благоприятно въздействие върху човешкия организъм, когато бъдат приемани заедно с храната.

Ползите от тях се изразяват в следните няколко особености:

- Те могат избирателно да се свързват с някои вредни патогенни бактерии и да ги обезвреждат. Такива са видовете от род Salmonella, както и Escherichia coli. Така вредните бактерии не могат да атакуват епителните клетки на тънките черва, а вместо това се изхвърлят от гастроинтестиналния тракт;

- Приемането на мананови олигозахариди, изолирани от дрожди, подобрява действието на имунната система, а най-хубавото е, че се намалява значително риска от възникване на респираторни инфекции;

Пребиотици

- Тези олигозахариди влияят положително върху морфологията, като увеличават дължината на чревните власинки, което подпомага работата им и здравословното състояние на хората;

- Освен при хората могат да се влагат и в храните при животни, защото могат да обезвреждат някои микотоксини, които са често срещани при тях. Това е много важно, защото увеличава тяхната продуктивност и подобрява здравословното им състояние.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати