Забравете за диетичните напитки! Ще ви докарат деменция и инсулт

Забравете за диетичните напитки! Ще ви докарат деменция и инсулт

Диетични напитки
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
12.75 лв.
Виж ››

Възрастните хора, които пият дори и една диетична напитка дневно, са три пъти по-застрашени от деменция или инсулт, твърдят нови проучвания. Учени от много страни по света смятат, че диетичните версии на стандартните безалкохолни вече не трябва да се разглеждат като по-здравословни. Все повече експерти апелират правителствата да започнат кампании, с които да подтикват населението да пие повече вода и мляко.

Новите данни идват след изследване на Бостънския университет, в което участвали 4400 пълнолетни доброволци. Резултатите показали, че няма връзка между захарта и двете заболявания, но учените в никакъв случай не окуражават хората да ги пият.

Екипът, който е провел изследването, вярва, че изкуствените подсладители, широко използвани в направата на диетичните напитки, са виновни за голяма част от заболяванията, тормозещи съвременния човек. Най-често ползвани от вредните съставки са аспартамът и захаринът, които влияят на кръвоносните съдове и в крайна сметка предизвикват инсулти, удари и деменция.

Газирано

Американските учени изчислили на база обработените данни, че редовно пиещите диетични напитки са с около 15% по-застрашени от развитие на деменция и със значителните 30% по-застрашени от инсулт. Специалистите препоръчват редовната консумация на вода, мляко и чай. А обичащите сладко съветват да използват мед, като не поставят повече от една чаена лъжичка в чаша.

Диетичните напитки съставляват около една четвърт от пазара на безалкохолни. Експерти обаче отчитат, че техният дял се увеличава с всяка следваща година. Като причина за това е и агресивната рекламна кампания, която ги представя освен като по-полезни, но и като средство, с което едва ли не може да се отслабне или поне да не се надебелее.

Мляко

От години експерти казват, че така наречените напитки без захар изобщо не са толкова полезни, колкото се представят. Пореден удар срещу тези твърдения обаче нанесоха учени от Империал Колидж в Лондон, които доказаха, че от тях не само не се губи излишно тегло, но и насърчават надебеляването, като задействат захарните рецептори в мозъка. Това, от своя страна, подтиква човек да се нуждае от повече сладки храни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати