Уханният див чесън - вкусен и здравословен

див чесън

Дивият чесън, Allium ursinum, наричан още магьоснически чесън, е един от първите предвестници на пролетта. Той е известен в народната медицина като растение с много приложения. Използван е както за направата на извлеци и мехлеми, така и като вкусна полезна храна.

Дивият чесън представлява многогодишно луковично растение. Луковицата е единична, продълговата, дебела около един сантиметър, покрита с разнищваща се на успоредни влакна ципеста обвивка. Стъблото е тристенно, обхванато в основата от листните влагалища.

Листата са две, елипсовидно ланцетни, на върха заострени, към основата стеснени в дълга дръжка. Съцветието представлява полукълбест сенник. Цветовете са бели, с шест линейно ланцетни околоцветни листчета. Тичинките са шест. Плодът е тристенна тригнездна кутийка, с по едно семе във всяко гнездо.

Гладкото му светлозелено стъбло достига от 15 до 40 сантиметра височина. Дивият чесън расте върху богати на хумус почви. Силният му чеснов мирис се усеща от далече. Може да бъде открит по планинските поляни през месеците от април до юни. Цъфти през юни.

Всъщност дивият чесън има мощни лечебни качества. Носи се легенда, че мечките го търсят, за да пречистят с него стомаха си след зимен сън.

За общо укрепване на организма, за повишаване на имунитета и антиоксидантен ефект, е добре дивият чесън през месеците, в които расте, да се използва редовно в ястията, които приготвяме.

Дивият чесън има много разнообразно приложение като билка. Помага при проблеми със стомаха.

левурда

Хора с чувствителен стомах могат да го ползват като нарежат на ситно пресни листа и луковици от див чесън и ги оставят да киснат в чаша топло мляко няколко часа. След това да изпият чашата на няколко порции през деня.

Дивият чесън оказва благоприятно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Той е много подходящ както при остри и хронични разстройства, така и при запек. Освен това помага при безсъние, главоболие и безпокойство, високо кръвно налягане, виене на свят и други подобни неудобства. Благоприятства и проблеми с белите дробове и кашлица.

Употребата на пресни листа от див чесън спомага за пречистване на бъбреците и пикочния мехур. Трудно зарастващи рани оздравяват по-бързо със сок от див чесън. В този случай се приготвя пресен сок и се нанася върху раните.

Не са много известни качествата на дивия чесън като кръвопречистващо средство. Но той приеман редовно, оказва се е способен да пречисти кръвоносните съдове от наслагвания, както и да улавя вредните свободни радикали, причинители на много неприятности в здравословно отношение.

Оказва се, че дивият чесън е приятна храна и билка с много ползи за хората. Вероятно съществуват още много неизвестни до момента ефекти от това растение, които предстои да бъдат открити.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати