Чаша чай от салвия вместо кафе ви държи будни на работа

Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Борбата с желанието да си подремнете, след като сте обядвали, обичайно се води с кафе. Проблемът обаче е, че организмът привиква към кофеина, който се съдържа в него, и след време ободряващият ефект на кафето се губи да не споменаваме другите отрицателни влияния на кофеина върху здравето при прекаляването с любимата напитка).

Не губете надежда обаче - диетолозите предлагат да замените кафето с чай от салвия. Неговото действие е на принципа две в едно: повишава бодростта и в същото време успокояват нервната система.

Така ще се чувствате свежи през целия следобед и ще се справите с дрямката. Обяснението на учените е, че салвията забавя производството на ензими, които разграждат ацетилхолина (невротрансмитер във вегетативната нервна система, който ви държи будни и с отворени сетива).

И още една идея - дъвчете дъвка! В случай на спешна необходимост от концентрация и вземане на бързо решение с ясен поглед, ползвайте това лесно средство.

Според учените дъвченето на дъвка активира мускулите по начин, който задейства невроните, които засилват умствената дейност. Достатъчни са 5 минути с дъвка в устата и ще усетите ободряващ ефект.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати