Професор Байкова: Всички изкуствени подсладители са опасни за здравето

Подсладители

Здравният експерт професор Донка Байкова бе категорична, че безвредни подсладители не съществуват. В интервю за Bulgaria ON AIR тя казва, че консумацията на всички изкуствени подсладители в храните и напитките е вредна за здравето, независимо че част от тях са разрешени за употреба, а други – не.

По нейни думи приемът на изкуствени подсладители подава сигнал към мозъчните центрове за сладък вкус още докато те са в устата. Това активира панкреаса, който започва да отделя инсулин.

Но понеже в организма попада не глюкоза, а аспартам, отделянето на инсулина се оказва излишно, тъй като той метаболизира само глюкозата.

Експертът по диетите твърди още, че вредният начин на хранене на американците все повече се популяризира в цял свят. Именно в САЩ започнаха въвеждането на Light напитките, заблуждавайки хората, че от тях не се напълнява.

Изкуствени подсладители

Сега в Щатите се наблюдават две тенденции при теглото, като никоя от тях не е здравословна. Едните са с наднормено тегло и вървят към затлъстяване, а другите са прекалено слаби с риск от развитие на анорексия и булимия.

Консумацията на вредни храни и напълняването не са само неестетични, а водят и до сериозен риск за сърдечното здраве, твърди професор Байкова. Тези храни водят до висока кръвна захар и високи нива на холестерола.

Като съвет за по-здравословно хранене експертът препоръчва леката храна и най-вече - консумацията на плодове и зеленчуци.

Затлъстяване

Поне 3 дни от седмицата трябва да наблягаме на консумацията на плодове и зеленчуци. Не е задължително да са сурови, а може да ги приготвите печени или варени.

Нужно е обаче внимателно да ги миете, защото повечето от тях съдържат нитрати, които причиняват дискомфорт на стомашно-чревния тракт.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати