Топ 3 добавки, които повишават настроението

Серотонин

1. Триптофан намалява безпокойството

Триптофанът е есенциална аминокиселина, която благоприятства производството на серотонина - хормон на доброто настроение.

Съдържа се в храните, богати на протеини - месо, млечни продукти, яйца.

Триптофан

Може да се приема и като хранителна добавка. Добре се комбинира с магнезий, извлечен от морска вода, и с витамин B6, който подпомага функционирането на нервната система. Приема се една таблетка вечер преди лягане.

2. Омега-3 за емоционален баланс

Омега-3

Мазнините на омега-3 оказват благоприятен ефект върху мозъчните функции и овладяването на емоциите.

Съдържат се в мазните риби - скумрия, сьомга, сардина, които освен това доставят и витамин D, чийто недостиг може да доведе до спад в настроението. Добре е риба да се консумира 2-3 пъти седмично. Някои хранителни добавки на базата на рибено масло съдържат повече от 90% омега-3. Има ефикасни комбинации между омега-3 и маточина, мелатонин, магнезий или витамин B6.

3. Литият регулира настроението

Литий

Литият действа като балансьор между допамина и серотонина, като по този начин стабилизира настроението. Този олигоелемент е подходящ при безсъние, дължащо се на полети с разлика в часовото време.

Може да се намери под формата на хранителни добавки - ампули или хапчета. Взимат се по 1-2 на ден, в някои случаи до 3-4. Попитайте лекаря. Не трябва да става объркване - литият се използва и като лекарство при биполярни разстройства, но тогава дозата е 250 мг на ден, докато в хранителните добавки тя е 1 мг.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати