Всички растителни масла, подходящи за готвене и консумация

Слънчогледово олио

Стотици растителни видове образуват маслодайни семена, но само някои от тях се използват за получаване на растителни масла, които са приложими в хранителната промишленост и са годни за консумация в домакинствата.

Количеството и съставът на маслата зависи от сорта на растението и от климатичните условия, в които расте. Маслата могат да се получат чрез пресоване или екстракция с хексан.

Соевото масло, палмовото, слънчогледовото, кокосовото, фъстъченото, памучното олио широко се използват в света за производството на маргарин, шортънинги, масла за готвене и овкусяване на салати.

За получаването на соево масло един от главните източници е соята, въпреки че съдържанието на масло в самата нея е относително ниско - около 19 процента. Соевото масло има висока хранителна стойност, защото е богато на линоленова киселина, но то не е много стабилно при загряване, което го прави неподходящо за готвене. Освен линоленова- соевото масло съдържа линолова и олеинова мастни киселини. Това изобилие от мастни киселини с ненаситен състав е причината за появата на гранлив аромат по време на готвене със соево масло.

Видове олио

Палмовото масло има интересни характеристики. То представлява вид растително масло с относително високо съдържание на наситени мастни киселини, което го прави твърдо оставено на стайна температура. Палмовото масло се получава от плода и семената на палмата Elacis guicensis. На пазара се предлагат фракционирани продукти - палмолеин, който е течен продукт и палмстеарин, който е твърд продукт. Последният се използва в готварството и е съставка на маргарините. Палмовото масло е богато на токофероли, витамин К и магнезий. Нерафинираното червено палмово масло е по-здравословно. То съдържа бета каротени, коензим Q10, сквален, витамините А и Е. Обаче според Световната здравна организация консумацията на палмово масло във високи количества повишава риска от сърдечни заболявания, въпреки че неговите производители твърдят, че понижава нивото на болестния холестерол.

Слънчогледовото масло е богато на линолова киселина. В последно време с цел да се избегне хидрогениране на маслото както при слънчогледа, така и при другите маслодайни култури, се налагат нови линии слънчоглед, които са с високо съдържание на стеаринова киселина. Слънчогледовото масло съдържа също лецитин, токофероли, каротеноиди, наситени и транс-мастни киселини. Подходящо е за използване при високи температури, при възрастни хора намалява вредния холестерол, но някои изследователи твърдят, че при голяма консумация на n-6-полиненаситени мастни киселини, които преобладават при някои растителни масла, в това число и слънчогледовото, е възможно развитието на рак на гърдата и рак на простатата.

Зехтин

Маслиновото масло, по-познато като зехтин, е най-финото и добро растително масло, което е най-търсено за приготвяне на салати и консерви. То заема подходящо място при здравословното и диетично хранене на човека. В състава му влизат 14-15 процента наситени мастни киселини, 70 процента мононенаситени и 10 процента полиненаситени мастни киселини. Освен това съдържа и други биологично активни вещества като алфа-токофероли, които са мощни антиоксиданти.

Това прави зехтина добър чистач на свободни радикали в организма, намалява натрупването на мазнини в черния дроб и намалява риска от сърдечни заболявания.

Памучното масло се консумира предимно в страни с голямо производство на памук като Египет и Индия. Но в него се съдържат няколко циклопропеноидни мастни киселини, които имат нежелани биологични ефекти в резултат на необратимото им свързване с някои съединения в живите организми. Памучното и сусамовото масло са забранени за влагане в храни на кърмачета.

Олио за пържене

Маслото от оризови трици може да се рафинира до хранителна форма без токсични съединения и има добра хранителна стойност.

Рапичното масло се използва за салати и готварски цели. То има високо съдържание на ейкозенова и ерукова киселини. Маслото на новите сортове рапица съдържа под един процент от тези мононенаситени дълговерижни мастни киселини.

Ще завършим статията с един специален продукт – масло от пшеничен зародиш. А специалното идва от високото съдържание на витамин Е и октакозанол.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати