Яжте отлежали сирена за по-дълъг живот

Яжте отлежали сирена за по-дълъг живот

Различните стари сирена, отлежавали и покрити с благородна плесен, вече се превърнаха в част от менюто ни. За някои те са истински деликатес и любима храна, докато други са отблъснати от специфичните им мирис и вкус.

Има и такива, които са всеобщи любимци. Такъв например е пармезанът, който е характерна част от популярната по целия свят италианска кухня и съставна част на спагети, салати, а дори и супи.

Колкото и да е вкусно, доскоро сиренето имаше репутация на храна, която не е особено добра за здравето поради високото си калорийно съдържание. Но ново проучване твърди, че това не е вярно. Според него отлежалите сирена като чедър, бри и пармезан могат да помогнат за удължаване на продължителността на живота и за предотвратяване на рак на черния дроб.

Проведеното от тексаски университет проучване установи, че тези сирена съдържат съединение, известно като спермидин, което спира репликацията на увредените чернодробни клетки. То има способността да предотвратява свободната фиброза – натрупването на влакнеста тъкан, което се появява при повечето заболявания на органа, и хепатоцелуларния карцином, който е най-често срещаната форма на рак на черния дроб.

Яжте отлежали сирена

След като анализирали лечението със спермидин при мишки през целия им живот, изследователите установили, че продължителността на живота на гризачите е нараснала със забележителните 25%. Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се установи дали това може да стане и при хората. Ако се случи, може да ни помогне да достигнем 100-годишна продължителност на живота, вместо сегашната от 81 години.

Учените също така са установили, че редовната консумация на храни като гъби, соя, бобови растения и пълнозърнести храни може да има същите последици.

Яжте отлежали сирена за по-дълъг живот

Лейюан Луи, асистент в университета, казва, че се е оказало, че сериозното намаляване на броя на приеманите калории, ограничаването на количеството метионин (вид аминокиселина, намираща се в месото и други протеини) в храната и използването на лекарството рапамицин може да удължи живота на гръбначните.

Но по-малкото ядене и отказването от месото няма да бъдат приветствани от повечето хора. Освен това рапамицинът потиска човешката имунна система, което прави спермидина по-добро решение.

Докато очакваме научните изследвания, които да пренесат тези ефекти и върху хората, ни остава вкусната алтернатива – да консумираме повече и по-често стари сирена. Освен възможността за по-дълъг живот те имат и друго предимство – изследване е установило, че хората, които ядат повече сирена, са по-слаби.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати