Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Историята на витамин C

Историята на витамин C

MirelaMirela
Новак
2054

Годината е 1499-а. Португалският мореплавател Вашку да Гама плава обратно към дома след първата си експедиция до Индия. Съдбата на екипажа му обаче далеч не е добра. От 170 моряци да Гама се завръща с едва 54. Общо 116 души се разболяват и умират на кораба от болестта скорбут. Причината е липсата на прясна храна от растителен и животински произход.

Незнанието по това време за болестите и биохимията на човешкия организъм довели до тези злощастни събития, защото след товара от Индия имало лек.

По-късно учените нарекли този лек антискорбутов фактор. Установили, че се съдържа в пресните хранителни вещества и най-вече в лимоните и портокалите.

До 1928 г. химичната структура на антискорбутовия фактор не била известна, но започнали предположения, че това е водоразтворим витамин. През вековете се правели различни експерименти, но те често били без резултат при животни. Затова учените смятали, че скорбутът е изцяло човешка болест.

Истината била в синтеза на витамин C. За разлика от хората, повечето животни могат сами да си синтезират този витамин. Ние трябва да го приемаме от външни източници в готова форма.

Подобно на мастноразтворимите витамини, витамин C не съдържа аминогрупа, нито дори азотен атом. Въпреки това е незаменим за хората. Той участва в синтеза на колаген, карнитин и някои невротрансмитери. Освен това предотвратява окисляването на желязото и медта, както и повлиява електронния транспорт на осем различни ензима.

Съдържа се в големи концентрации и в клетките, свързани с имунната ни система. Все още не е известно как витамин C взаимодейства с нея, но учените знаят, че при инфекции витаминът бързо се изразходва.

Затова е добре при настинки и други заболявания да подсилваме организма си с по-големи количества аскорбинова киселина. Тя се съдържа в големи количества в ацеролата, шипките, чушките, магданоза, цитрусите, кивито, броколите. Среща се и в някои животински продукти като телешки и говежди черен дроб, стриди, хайвер от треска, в почти всички агнешки дреболии и някои видове мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати