Прекалявате с кафето? Вижте колко точно може да изпиете на ден

Кафе

Много от нас не могат да се разсънят сутрин, ако не са изпили чаша ароматно кафе. То ни събужда и тонизира, подготвяйки ни за предизвикателствата на деня. След обилния обяд също обичаме да разпуснем с тонизиращата напитка, а може да си позволим и едно следобедно кафенце, което да споделим с колегите по време на кратка почивка от работните задачи. Поръчваме го и когато сме навън независимо от сезона.

А различните напитки, които се предлагат в кафенета и заведения, могат да отговорят на всеки вкус – еспресо, капучино, макиато и много други. Има и много начини на приготвянето му, като в някои страни направата и консумацията на кафе са част от местната култура.

В последните години обаче стават все повече мненията, че този навик е вреден и трябва да се избягва. Колко кофеин да консумираме и дали кафето е добро за здравето, или ни вреди, са въпроси, по които има много спорове.

За радост на любителите на кафето група експерти заключи, че зависимостта от кофеина може да не е толкова лоша, колкото сме си мислили досега.

Кафета

След като прегледаха повече от 740 проучвания, учени от Международния институт по биологични науки установиха, че пиенето на обичайните ежедневни чаши кафе не носи риск за здравето. Данните показали, че консумацията на 400 мг кофеин, което е еквивалентно на четири чаши кафе, е безопасно за възрастни, стига това количество да не се надвишава редовно. Бременните могат да приемат до 300 мг без нежелани ефекти, а за децата е безопасно да консумират само 2.5 мг на ден.

Американското проучване разглежда петте ефекта на кофеина върху здравето, включително остра токсичност, кости, сърце, мозък и репродуктивна система. За да се опитат да определят ефективността му, изследователите извършили обширен преглед на проучванията, публикувани между 2001 и 2015 година.

Кофеин

Това осигурява доказателства, които подпомагат разбирането ни за влиянието на кофеина върху човешкото здраве, казва водещият автор – д-р Ерик Хенджес, изпълнителен директор на института. Също така това осигурява на изследователската общност данни и ценни доказателства в подкрепа на разработването и изпълнението на бъдещи изследвания за безопасността на кофеина, които ще окажат въздействие върху общественото здраве. Пълната прозрачност, с която се споделят данните, ще насърчи други изследователи да надграждат тази работа.

Въпреки това разликата в съдържанието на кофеин в различните видове кафе, които се предлагат, може да доведе до по-висок дневен прием, отколкото мислим. Също така е важно да се отчете, че има и други продукти, които съдържат кофеин, каквито са зеленият и черният чай, тъмният шоколад, някои безалкохолни напитки, дори и някои лекарства. Младежите трябва да внимават с енергийните напитки, които съдържат голямо количество кофеин.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати