Как светът предпочита шоколада?

Шоколад

Консумацията на шоколад в големи количества естествено не е препоръчителна за никого, но с мярка и с фокус върху качеството шоколадът може и да повлияе положително на организма, особено ако е черен и е колкото се може с по-малко захар.

И макар стремежът на света да живее по-здравословно и да не допуска шоколада на трапезата, какаовата сладост присъства в менюто почти в цял свят - под различна форма и в комбинация от вкусове, но все пак шоколадова.

Ако съберете думите шоколад и Швейцария, почти автоматично в съзнанието ви изплува образът на лилава крава и мармот, който завива нещо в станиол. Но за местните асоциациите са съвсем различни. Швейцарците обичат шоколада тъмен, под формата на бонбон и нарязан на малки тухлички. Към черния шоколад добавят масло, ликьор, смлени лешници, а понякога и малко шафран.

Сос Моле

Сместа се излива във форма, охлажда се, а после се нарязва на парчета, които се овалват по желание в какао. И това е само едно от многото шоколадови чудеса, които може да опитате в Швейцария. Може да се доверите на всички видове шоколаад - страната е лидер в консумацията на шоколад и сигурно не е случайно.

В далечно Мексико например възприемат шоколада и като подправка. С нея правят прочутия сос за пилешко Negro Mole и благодарение на това имат официално разрешение да не чакат до десерта, за да хапнат шоколад. Сосът не е лесна за приготвяне работа, но пикантно-шоколадовото усещане върху жареното пилешко напълно компенсира усилията.

Еклери

За бразилците какаовата вкусотия е Pedacinhos de Chocolate, или казано по друг начин - в шоколадовите мъфини. Много популярни и безкрайно вкусни, те по нищо не се различават от домашните ви кексчета, но опитате ли ги, няма как да не вкусите разликата. А тя не е голяма, но пък ефектът ѝ е поразителен. Бразилците просто добавят малко бяло вино в тестото на шоколадовите мъфини.

А ако за австрийците шоколадът е Сахер, за французите той е профитероли. Малките еклерови изкушения изобилстват от форми и вкусове, но няма как да минат без шоколадова заливка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати