Непознатите гъби: Тръбенката

Тръбенка
Снимка: BioLib
Тръбенка
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Гъбата Тръбенка носи интересно име, което се дължи на специфичната ѝ структура и морфология. Латинското ѝ наименование е Craterellus cornucopiodes, а тя спада към семейство Gomphaceae.

Тази интересна гъба има фуниевидна гугла, която достига между 2-6 сантиметра размер. Ръбът на гуглата е подвит надолу, а по-късно става вълновиден, дълбоко насечен.

Гуглата е оцветена в червено-кафяво, но с процесът на остаряване на гъбата се променя в сиво-кафяво до сиво-черно, с дребни по-тъмни люспици по повърхността, бледосива, отначало е гладка, а с течение на времето става набръчкана.

Пънчето на гъбата също има фуниевидна форма и расте с размери между 5 и 15 сантиметра, като в основата е кухо, а нагоре преминава в гуглата и не се разграничава от нея, оцветено е по същия начин.

Месото на Тръбенката е много тънко и крехко, хрущялно, на цвят сиво-червено със слаба приятна миризма и блудкав вкус.

Споровият прах е бял, спорите са елипсовидни с размери 10-13х6-7 микрометра, гладки и безцветни.

Тръбенката се среща в широколистни гори, по-рядко в иглолистни и расте в месеците от август до ноември.

Тръбенката е ядлива гъба с добри хранителни качества и приятна на вкус.

Може да се използва както в сурово състояние така и сушена. Дори някои гастрономи твърдят, че има добри качества в консервирана форма.

Рейтинг

5 0
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати