Тънкости за готвене в гювеч

боб в гювеч
Снимка: Албена Асенова

Какъв по-добър метод от готвенето в гърне? Това е бърз, лесен и полезен начин за приготвянето на ястията. Не е нужно да се стои край печката, да се разбърква или отстранява пяна, да се прави запръжка. Просто добавете продуктите в гювеча и го поставете във фурната.

Ястията в гювеч са полезни за тези, които следят фигурата си, защото храната в тях се приготвя с минимално количество мазнини, дори и без тях. Освен това, ястията в гювечи се готвят при ниска температура, почти на пара – което допринася за добро съхранение на витамините в храната.

Ако все още не сте готвили в гювеч, време е да опитате този метод. Той спестява време и усилия, а още по-важно - вкусът е невероятен. Вижте няколко полезни съвета:

- При закупуване на гювечи, обърнете внимание на гланца им – той трябва да е отвън, не вътре;

- Преди да използвате гювеча сипете студена вода за 15 минути в него, защото когато готвите стените на гювеча изсмукват влагата от ястието и рискувате то да се получи суховато.

- Винаги поставяйте гювеча в студена фурна, след това включете на градусите, които желаете, в противен случай рискувате да се спука;

гювече

- Извадете гювеча 5-10 минути преди да е готово ястието. Факт е, че готвенето продължава и след като той е изваден от фурната, и след 10-15 минутен престой извън нея, сервирайте готовото ястие;

- За приготвяне на рибни, месни и зеленчукови ястия използвайте различни гювечи, защото те лесно усвояват миризмите;

- За да измиете гювеча не използвайте синтетично миещо средство, защото при следващото ви готвене в гювеча всичката химия ще бъде в ястието ви. За да го измиете използвайте гореща вода и твърда четка, ако първият ви опит е неуспешен оставете гювеча за една нощ пълен с вода и сода бикарбонат в нея. По този начин премахвате и силните миризми от ястието;

- Сушете гърнетата обърнати, с отвора на капака отдолу върху мека тъкан или хартия, за да може да диша и съхне глината. Уверете се че гърнето е напълно сухо, иначе рискувате да образува мухъл.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати