Много лоши новини за любителите на сирене!

Ементал

Преди да започнете да похапвате от любимото си сирене Ементал, редно е да се запознаете с потенциалните рискове, които носи със себе си този млечен продукт. Ново (спорно) проучване твърди, че консумацията на сирене, произведено от сурово мляко, може да допринесе за смъртоносна антибиотична резистентност.

Според нови доклади на Световната здравна организация резистентността към лекарствата се смята за толкова голяма заплаха за човечеството, колкото са и тероризмът и глобалното затопляне. Устойчивостта към лекарства превръща на пръв поглед безобидни инфекции в смъртоносни болести.

В изследването, дело на швейцарски учени, е открит нов ген при млечните крави, който е устойчив на антибиотици и може допълнително да влоши проблема.

Известни като Macrococcus caseolyticus, привидно безвредните бактерии се срещат естествено по кожата на млечните крави и могат да се разпространят по време на доене.

Крави

И все пак един от гените на щама, известен като mecD, може да изложи на опасност полезните бактерии, използвани при 90% от антибиотичните лечения, твърдят учените от Университета в Берн.

Резистентният ген може да превърне Staphylococcus aureus - бактерия, открита върху човешката кожа, в смъртоносна превъзходна форма, твърдят учените. Опасната бактерия се убива с конвенционални антибиотици. По последни данни тя инфектира около 2800 човека в Европа всяка година. Докато преди 10 години само 2% от случаите на зараза са водели до фатален край, сега този процент е скочил на 30%.

Сирене

Опасната бактерия от млечните крави обикновено се унищожава при пастьоризация, което означава, че консуматорите на мляко не са изложени на риск. Тя обаче оцелява в суровите млечни продукти. Най-голяма вероятност да бъдат заразени с тези бактерии има за сиренето и кашкавала, казват учените. Това прави тези продукти потенциално опасни не само за хората, които ги консумират, но за тяхното поколение, защото генът се прехвърля от родителите към децата, казват още швейцарските учени.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати