Яж Чедър - живей по-дълго!

Чедър
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Различни скорошни изследвания и експерименти доказват, че редовната консумация на Чедър може да ни предпази от развитие на ракови клетки, както и да подобри състоянието на черния ни дроб. Проучване на Texas A&M University излиза с информацията, че престоялите сирена, каквито са например Бри, Гауда и Чедър, имат потенциала да подобрят възможността ни за по-дълъг живот с до 25 процента. Това се дължи на факта, че те съдържат компонент наречен спермидин, които благоприятства за различни процеси в организма на човек.

Почти винаги досега подобен тип сирена бяха заклеймявани като вредни поради наличието на голямо количество наситени мазнини, но тук гледната точка е изцяло променена към положителните им ефекти над нас - от засилване на имунната система, до предпазване на зъбите, а и още изненадващи и неочаквани ползи от сирената.

Засилване на имунната система

През 2010 година учени във Финландски университет успяват да докажат, че 1 парче на ден от този вид сирена подсилва имунитета на възрастните хора. В експеримента участвали хора на възраст между 72 и 103 година като за 4 седмици те хапвали по едно парче Гауда заедно със сутрешната си закуска. Тестовете на имунната им система след този 1 месец били смайващо по-добри.

Тайната за по-дълъг живот?

Сирене Чедър

Биха ли могли сирената да имат нещо общо с продължителността ни на живот?

Учени от Aarhus University в Дания разследват факта, че французите обикновено живеят по-дълго от другите европейски народи въпреки прекомерната консумация на наситени мазнини в ежедневното си меню. Оказва се, че французите много по-рядко страдат от сърдечни проблеми и продължителността на живота при тях е около 82 години, при положение че консумират около 23.9 кг сирене годишно, докато англичаните например живеят до около 81 г., а хапват не повече от 11.6 кг годишно.

Сирене за по-здрави зъби

Зрели сирена

Не само редовното миене на зъбите, но и редовната консумация на сирене може да ви гарантира по-редки посещения на зъболекаря. През 2013 година проучване, проведено от Американската академия на стоматолозите, доказва, че от една страна сиренето прави устната кухина по-алкална среда, но също така създава и предпазен слой на зъбите.

Изследването е проведено сред 68 деца в три възрастови групи. Едната група трябвало да консумират определено количество сирене всеки ден; втората - йогурт; третата - чаша прясно мляко. Измерванията на нивата на pH преди и след експеримента сочат драстично повишаване при тези, които хапвали сирене, и никаква промяна при другите две групи. Истината е, че колкото по-високи са нивата на pH в устата над 5.5, толкова по-малък е шансът за появата на кариес.

Сирене в борбата с килограмите

Чедър сирене

През 2009 година австралийски учени правят опит с участието на 40 доброволци, които не са доволни от килограмите си. Те се подлагат на диета с намален прием на калории, но голям избор от млечни продукти - сирена, йогурт, нискомаслени млека.

В края изследванията отчели подобряване на метаболизма, кръвното налягане и сърдечната дейност на тези, които включили макар и в малки количества млечни продукти, но поне 3 пъти всеки ден.

Интелигентност и сирене

Чудите ли се как тези две неща биха могли да бъдат свързани помежду си? При тестове, издържани от 900 мъже и жени през 2012 г. се оказва, че по-добре развити визуални, вербални и ментални способности показват консуматорите на мляко и млечни продукти пред веганите.

След всички изброени по-горе причини вероятно е време да хапнете една прясна салата, добре поръсена със сирене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати