Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Няколко старомодни солени теста, които не бива да забравяме

Няколко старомодни солени теста, които не бива да забравяме

Хората казват, че добрата готвачка може да се познае по тестото. Днес, когато разполагаме с изобилие от замразени или охладени теста, които могат да се купят във всеки супермаркет, домашното тесто е все по-пренебрегване. Но истинското многолистно тесто, направено с чисто краве масло, е неустоимо - ронливо и леко.

Истинското старомодно лоено тесто - ронливо и хрупкаво отвън, меко и свежо отвътре, е английски специалитет, който ще бъде жалко да се забрави. Дори тестото с мас, което може да бъде доста безвкусно (освен ако не решите да изхитрувате и да използвате краве масло наред с маста), е едно от най-лесните за правене теста - податливо, послушно, готово да се въплъти в каквато и да е форма.

Френското тесто с подправки е континенталното съответствие на гастрономическото лакомство за англичаните, тестото с мас. То е богато и вкусно, като същевременно е достатъчно твърдо, за да издържи по-тежък пълнеж.

Основните правила при приготвяне на солени теста

В готварските книги има толкова много правила, че ще ви е простено, ако сметнете, че процесът на правене на тесто е толкова опасен и труден, че ви е останало само да идете до супермаркета. Но не е така. Тестата се правят много лесно - повечето правила могат да се нарушат. Има домакини, които нарушават всички правила, и въпреки това печивата им са неустоимо вкусни.

Можете спокойно да се лишите от писаните рецепти, можете да не пресявате брашното, само да го объркате добре с мазнина, докато не стане на доста едри парчета - може дори да не мерите продуктите.

Не се бойте от тази фриволна техника - идеалното тесто ще бъде ваше!

Ароматизирано бутертесто

Класическото ароматизирано бутертесто е тесто със сирене, в което част от маслото е заменена с настъргано сирете. Тук използваме Чедър, но можете да вземете и Пармезан. Зелените подправки и горчицата придават изключителен вкус на тези интересни сиренени панделки.

Сиренени панделки

краве масло - 100 г плюс още за намазване

брашно - 175 г плюс още за поръсване

сол и смлян черен пипер

сирене Чедър - 40 гр. настъргано

пресен лук - нарязан 1 с.л

магданоз - нарязан 1 с.л

горчица на прах - 1 щипка

яйце - 1 бр. разбито

Загрейте фурната на 200 градуса. Прибавете маслото към брашното и омесете фина троховидна смес. Добавете солта, сиренето, подправките, черния пипер и горчицата.

Прибавете 4-5 с.л разбито яйце да слепите сместа и омесете за кратко тоста. Увийте в целофан и охладете в хладилника. Разточете тестото на тънко върху набрашнена повърхност и го срежете на ивици. Увийте спираловидно тестените ивици и ги сложете в тава, застлана с хартия за печене. Печете 8-10 мин, докато покафенеят.

Картофено тесто

То е леко, хрупкаво и със землист вкус. Не забравяйте, че трябва да работите с настъргани картофи на ръка - в кухненския робот ще заприличат на лепкава каша.

краве масло - 100 г

брашно - 100 г

сурови картофи - 100 г настъргани

щипка сол

Объркайте маслото с брашното на фина троховидна смес. Прибавете настърганите картофи и солта. Омесете за кратко, да стане гладко тесто. Оформете на топка и охладете в хладилника.

Картофена пита със сирене

картофено тесто - 1 доза

сирене Крема - 100 г

домати - 5 бр. нарязани на тънки резени

лук - 1/2 малка глава нарязана на ситно

краве масло - 30 г

галета - 50 г

сирене Гауда - 50 г, настъргано

сол и смлян черен пипер

Загрейте фурната на 200 градуса. Разточете тестото, да прилегне във форма с отделящо се дъно с диаметър 18 см. Опечете тестото самостоятелно за 15 мин. Намалете температурата на фурната на 190 градуса. Разстелете сиренето Крема върху тестената основа. Покрийте с половината нарязани домати.

Запържете леко лука в маслото. Охладете и го объркайте с галетата и Гаудата. Подправете и сипете върху питата. Наредете останалите доматени резени по края на питата. Печете още 20-25 мин. Сервирайте гореща.

Лоено тесто

Околобъбречната лой може да се купи пакетирана - нарязана и в удобен размер в британските магазини.

за около 575 г тесто:

околобъбречна лой - 175 г

брашно с добавен бакпулвер - 350 г плюс още за поръсване

сол - 1/2 ч.л.

Ако използвате прясна лой, най-напред я нарежете на парченца, после я надробете в кухненски робот на много ситно. Объркайте наситнената лой, брашното и солта в купа. Добавете достатъчно вода да се получи меко тесто и омесете за кратко на набрашнена повърхност.

Печене: Опеченото лоено тесто е малко по-сухо за разлика от задушеното на пара и има хрупкава кора. Можете да го използвате като горна кора за плодов сладкиш. Покрийте например богато задушено с кръгове, изрязани от дебело разточено лоено тесто и ще получите вкусно ястие.

Задушаване на пара

Това е класическият метод, който е най-подходящ за ястия, които трябва да се готвят продължително време, например пудинг с пържола и бъбреци. Дългото време за готвене позволява на тестото да покафенее и да стане ронливо, вместо да образува дебела безвкусна кора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати