Как да консервираме лобода?

Супа с лобода

Лободата е широко разпространена по цялото земно кълбо. Тя се срещне както като диворастящо, така и като култивирано растение.

Лободата се използва както за предястия, така и за супи, ястия без или с месо, тестени изделия. Градинската лобода е цял склад на протеини. Може да се използва и пресен сок от растението. Тя се консумира прясна или консервирана.

Продуктите при консервиране са следните: листа от лобода и сол.

Почистваме и измиваме листата на лободата обилно с вода. Най-добре това става, като ги поставяме под течаща вода.

В съд поставяме вода и оставяме да заври, като прибавяме и сол.

Лобода

Самите листа прибавяме към врящата подсолена вода за бланширане за секунди.

След като ги извадим, веднага охлаждаме в студена вода, а това се получава с помощта на гевгир. След това отцеждаме добре, изстискваме и нарязваме на едро.

Посоляваме, след което разбъркваме сместа.

Подготвяме си буркани и започваме да ги пълним, като внимаваме да не остане въздух - затова притискаме добре.

Стерилизираме за около 15 минути.

Изваждаме бурканите и обръщаме с капачките надолу. Оставяме да изстинат добре и след това прибираме.

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати