Безглутеновата диета застрашава сърцето ви!

Глутен

Безглутеновата диета доби небивала популярност в последните години. Тя обаче може да се окаже далеч по-вредна, отколкото някога сме предполагали.

Хората, които по принцип имат непоносимост към глутена или т.нар. цьолиакия, задължително трябва да следват безглутенов режим на хранене. При тях консумацията на протеините от ечемика, пшеницата и ръжта водят до сериозни здравословни неразположения. Мнозина обаче предпочитат също да следват този режим, с цел да свалят излишните килограми.

Безглутеновата диета наистина може да доведе до сваляне на излишните килца, тъй като при нея калорийният прием е ограничен. В същото време обаче може да навреди на състоянието на организма.

Последното изследване по въпроса бе публикувано в British Medical Journal. Според него, когато здрав човек реши да се подложи на безглутенов режим, здравето му е в опасност. Отказът от консумирането на глутен на практика означава край с приема на пълнозърнести храни, които са полезни и ограничават редица заболявания на сърцето.

Учените са подложили на изследване 64 714 жени и 45 303 мъже. Всеки от тях е предварително изследван и е установено, че няма коронарна болест на сърцето. В периода от 1986-та до 2010-та година на всеки четири години участниците попълвали въпросник относно навиците си на хранене.

Безглутенови храни

Резултатите показали, че няма явна връзка между приема на глутен и риска от сърдечно-съдови заболявания. В същото време обаче хората, които съзнателно ограничавали приема на глутен при хранене, намалили приема и на пълнозърнести храни. А това вече се свързва със сериозни последици за сърцето.

В рамките на изследването станало ясно, че намаленият прием на глутен не води до съществена загуба на килограми, въпреки че диетата все още е популярна. Страдащите от цьолиакия не са увеличили броя си, но хората, спазващи безглутенов режим – да. Те са поне три пъти повече в сравнение с последните няколко десетилетия. Изследователите се надяват да имат още възможности да наблюдават този моден феномен и последиците от него и за напред.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати