Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Подправките, които винаги трябва да имате в кухнята си

Подправките, които винаги трябва да имате в кухнята си

Yuliya KenderlievaYuliya Kenderlieva
Новак
2172
Подправки

Много от подправките притежават бактериоцидно действие. Благодарение на това те се използват като лекарство в народната медицина. Употребяваните у нас подправки по своя произход се разделят на местни и чуждестранни. Те се различават помежду си по съдържанието на етерични масла.

Местни вкусови подправки

Магданоз - най-употребяваната вкусова подправка в българската кухня. Химичният му състав е богат на витамин С, калий, калций и желязо.

Целина - използва се като ароматна подправка за подобряване вкуса на ястието. Съдържа минерални соли и в малки количества витамин С.

Червен пипер - червеният цвят се дължи на каротиноподобното вещество капсаицин. Богат на провитамин А и витамин С.

Чубрица - листата на чубрица съдържат етерично масло с особен аромат. Пресните листа съдържат доста голямо количество витамини С и Р и провотамин А.

Чуждестранни вкусови подправки

Черен пипер - представлява изсушени недозрели плодове на тропическото растение Piper nigrum.

Бял пипер - представлява напълно узрелите, обелени и изсушени плодове на растението Piper nigrum. Следователно черният и белият пипер са вкусови подправки, добити от плодовете на едно и също растение.

Бахар - изсушени недозрели или узрели плодове на тропическо растение. Използва се при месни-, рибни ястия, сосове, кетчупи, колбаси.

Дафинов лист - изсушени листа на благородния лавър. В ястията се добавя 5-10 минути преди края на топлинната обработка, защото при продължително варене може да им придаде горчив вкус.

Ванилия - плодовете на ваниловото дърво се събират недозрели и след ферментиране се изсушават.

Канела - получава се от кората на тропическото канелено дърво. Подобрява апетита, успокоява болките в стомаха, действа кръвоспиращо, притежава противобактериоцидно и противовирусно действие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати