Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Познавате ли този плод - той лекува всичко!

Познавате ли този плод - той лекува всичко!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Познавате ли този плод - той лекува всичко!
Снимка: Let's Talk Agric

Горчивият пъпеш, известен още като Момордика, е екзотично многогодишно растение, напомнящо тиквичка. Разпространено е в Югоизточна Азия, Индия, Китай, Южна Америка, където от години се използва като хранителен продукт.

За целта се ползват незрелите плодове на растението, отличаващ се със специфичен нагарчащ вкус. Те могат да се пържат, задушават или пекат. Успешно се влагат в супи, салати или други ястия, като се съчетават добре с меса или зеленчуци.

Освен за кулинарни цели обаче горчивият пъпеш може като природно лекарствено средство срещу редица заболявания.

Благодарение ритерпените, протеините, стероидите и останалите вещества в състава си той се явява истинска природна аптека, помагаща дори при изключително тежки здравословни състояния.

Горчивият пъпеш е едно от доказалите се средства при пречистването на кръвта от токсини. Той се е прилагал при хепатит, треска, дори СПИН, чернодробни проблеми, проказа, подагра, нисък имунитет.

Използва се още при диабет, ревматизъм, хемороиди, псориазис и различни обриви. Има доказано действие и като афродизик. Счита се, че има благотворен ефект също така при менструални смущения, ракови заболявания, висок холестерол, наднормено тегло, проблеми с очите и костите.

Горчивият пъпеш е и едно чудесно общоукрепващо средство, което подсилва имунитета и тонизира цялото тяло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати