Цели 88 млн. тона храна отиват на боклука всяка година в Европа

Храни

Европейският съюз разхищава над 88 млн. тона храна годишно. Това прави по 173 кг на човек.

Данните са жестоки - в Европейския съюз се натрупват милиони тонове хранителни отпадъци всяка година. Вече се обмислят мерки за това как да се намали подобно разхищение във всяко едно домакинство.

Изгубената храна се пилее във всяка една стъпка по пътя от производителя до крайния консуматор. Всичко започва от фермите, минава през производството, в магазините, в ресторантите и най-накрая стига в дома. Най-големите загуби са в домакинствата, които са отговорни за 53% от хранителните отпадъци. Следващ в класацията е процесът на преработка, където отиват около 19%.

Един от големите проблеми са етикетите със срока на годност. Едва 47% от потребителите разбират означението Най-добър до, а само 40% са запознати със смисъла на означението Използвай до. Това води до често изхвърляне на годни продукти.

Хранителни отпадъци

Разхищаването на храна е голям проблем. За да се произведе тя, на първо място, са използвани ограничени ресурси като вода, почви, енергия, работно време.

Похабените продукти вече стават виновни за над 8% от емисиите на парникови газове, причинени от човешката дейност. Проблем има и от етична гледна точка, тъй като близо 800 млн. души по света не се хранят пълноценно. Над 55 млн. души не могат да си позволят храна всеки втори ден.

ЕП вече взима мерки за понижаване на количествата изхвърлена храна. Днес Парламентът обсъжда доклад, предлагащ серия от мерки за намаляване на хранителните отпадъци в ЕС с 50% до 2030 г. Новият текст препоръчва облекчения в облагането с ДДС на дарения под формата на храни и внасяне на повече яснота относно означенията Най-добър до и Използвай до.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати