Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как Грозният плод може да ви направи красиви и сияещи от здраве

Как Грозният плод може да ви направи красиви и сияещи от здраве

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633

Грозния плод e сравнително нов плод, открит едва преди 80 години в Ямайка, където и сега е единственото му обитание. Той е естествен хибрид между грейпфрут, портокал и мандарина. Името му се отнася до грозния му външен вид с груба, набръчкана зеленикаво-жълта коричка, обвита свободно около оранжевия пулсиран цитрус вътре, но той е грозен само на повърхността.

С едва 45 калории на порция той осигурява 70 процента от препоръчителната дневна доза витамин С, което го превръща в чудесно средство за повишаване на имунната ви система и борба с инфекциите. Освен това е важен за образуването на колаген и за поддържане на артериалната еластичност.

Плодът е естествено свободен от мазнини и холестерол и има нисък гликемичен индекс. От известно време учените са се заинтересували от възможната роля на цитрусовите плодове като Грозния плод в борбата с рака и сърдечните заболявания. Друго предимство на този малко известен и познат плод е, че съдържа лимонена киселина, която може да предотврати камъни в бъбреците.

Изследванията показват, че този плод предлага широк спектър от положителни ефекти, включително противовъзпалителни, антивирусни, антиалергични, антиоксидантни и антиканцерогенни ползи. Полифенол и флавоноидни съединения могат да помогнат за предпазване от вирусни инфекции, алергии и гъбични състояния.

Грозният плод съдържа и 8 процента от дневния препоръчителен прием на диетични фибри. Фибрите са важни за толкова много от нашите системи в тялото, включително и за имунната система. Когато ядете достатъчно фибри, червата ви функционират правилно, способни са да изчистят канцерогенните и другите токсини и да увеличат процента на хранителните вещества, абсорбирани от нашия организъм.

Тъй като повечето от нашата имунна система се намира в червата, здравето им е много тясно свързано със силното ниво на имунитет към болести. Всъщност едно проучване през 2013 г., насочено към рака на яйчниците, установи, че високият прием на фибри може да допринесе за намаляване на риска от рак. Фибрите също са отговорни за укрепването на стените на дебелото черво, което също допринася за имунното здраве.

Бидейки богат на витамин B, този плод също така допринася за добро орално здраве. Можете да използвате Грозния плод под формата на сок, салати и закуски, като спокойно може да се консумира и от деца. Вкусът му прилича на този на портокал или мандарина. Яжте го просто така или го използвайте вместо грейпфрут или портокали в любимата си рецепта.

Този удивителен плод е освежаващ избор, който може да се консумира ежедневно. Освен това е източник на толкова ползи за здравето, че имунната ви система ще ви благодари и ще ви се отплати с жизнено и силно тяло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати