Какаото удари рекордно високи стойности от 5 г. насам

Какао

През последната седмица цените на какаото са стигнали най-високите си стойности от 5 години насам. Причината е размирици в страната, която е най-големият производител на какао в света – Кот д'Ивоар.

От началото на април тази година между командирите на армията и бунтовниците в страната текат преговори, но и до днес те не стигат решение, предава Bloomberg.

Това доведе до скок в цените на какаото с 4.4% на борсите в Лондон. Войниците са разположени по крайбрежието на Кот д'Ивоар и са поставили ултиматум до неделя да бъде сложен край на бунта.

Все още обаче има атаки както в столицата Абиджан, така и във втория по големи град Буаке.

Постепенно повишаване на цените се наблюдава още от началото на годината, като тенденцията се запазва, коментират експертите.

Местните жители са силно притеснени за препитанието си, тъй като масово хората взимат заплати, работейки в плантациите за какао, а сега са възпрепятствани заради военните действия.

Какао на зърна

Доставката на какао е поскъпнала от юли миналата година с 1.8% или 1.597 паунда за метричен тон. От април обаче процентите са скочили на 7.4 на световните борси.

Бунтовниците настояват да получат възнаграждение и обезщетение от властите заради неплатени заплати от миналата година.

Сривът в цените на какаото доведе до финансова криза в страната и масово хора, работещи на държавна длъжност, не получиха никакви заплати. Това доведе до бунтове и пречки пред местния бизнес.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати