Платония - един непознат дар от природата

Платония

Платония е дърво, родом от Бразилия и Парагвай. Плодът е кръгъл до овален с дебела, жълта кожа. Външната обвивка изпуска жълт сок, когато е натисната. Лепкавата бяла сърцевина е ароматна, с вкус, който е сладко-кисел. Има 3 до 5 семена.

Счита се за един от най-вкусните и здравословни плодове. Използва се като ароматизиращ агент в сладоледи, желета, конфитюри, пълнежи на пайове и много други. По начало се консумира в прясно състояние, като редовната консумация подобрява както имунитета, така и външния вид.

Маслото, произведено от плодовете, е изключително ефективно при лечението на кожни проблеми, обриви и инфекции. Платония се отглежда за плодовете си, от които се приготвят различни подправки и напитки. Той съдържа високи нива на фосфор, желязо и витамин С. Използва се и като билково лекарство за болка в ушите и за лечение на ухапвания от змии и насекоми.

Въз основа на тези приложения, отглеждането на този плод може да се насърчава. Маслото от платония се прилага и в козметиката за производство на свещи и сапуни. То е извлечено от семената и има висока хранителна стойност, богата на минерали като магнезий, цинк и калций, съдържа витамини D2, Е и К.

Повишава метаболизма на клетките и подобрява физиологичните параметри като защитната функция на кожата. Абсорбира се за няколко минути и след това кожата става кадифена на допир. Също така премахва петна и намалява белези.

Плодове Платония

Съдържа голямо количество фосфор, който е важен за много процеси в човешкото тяло. Така например той участва в синтеза на протеини и образува костната и мускулната тъкан.

Също така, фосфорът е от съществено значение за образуването на нови клетки и мозъчна тъкан. В платония има и завидно количество желязо. То активно участва в транспортирането на кислород в организма.

Освен това този микроелемент е необходим за обмяната на веществата и снабдяването на организма с необходимата енергия. Освен всичко друго този малко познат за нас плод се бори и с пародонтозата, рахита, влошената памет и концентрация и неврологични нарушения.

Едновременно вкусен и полезен, този плод заслужава да бъде опитан.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати