Кашата на красотата, с която ще отслабнеш и ще се подмладиш

Кашата на красотата, с която ще отслабнеш и ще се подмладиш

Перленият ечемик се получава от ядрото на ечемика, който е олющен няколко пъти, а името му идва заради приликата със сладководните перли.

Кашата от ечемик сега е незаслужено забравена и все пак тя е известна още от древността. За дълго тя се е считала за царска храна и е била недостъпна за обикновените хора. Варена по специален начин в мляко, тя е била любимо лакомство на цар Петър І.

Полезните свойства на ечемика

Кашата от ечемик е ценен източник на хранителни вещества, необходими на организма за нормалното функциониране и е шампион при зърнените култури на минерали; калций, калий, желязо, мед, манган, цинк, никел, стронций, кобалт, хром, йод, бром и фосфор.

Тя съдържа много лизин – аминокиселина, която активно участва в синтеза на колаген. А именно той е този, който поддържа кожата еластична и забавя образуването на бръчки. Богат на минерали и витамини от група В, както и А, РР, Е, кашата от ечемик може да се нарече еликсир за здраве и красота.

Перлен ечемик

Редовната консумация на грис от ечемик поддържа не само красотата на кожата, но и намалява теглото. Перленият ечемик е ситен и нискокалоричен продукт, богат, на фибри, необходими за нормалната перисталтика на червата, както и протеини.

За да се отвори и даде целия си вкус и полза, перленият ечемик трябва да бъде сварен правилно. Преди да го сварите, се накисва във вода за една нощ - залейте 1 чаша грис с 1 литър вода.

На сутринта измийте и преплакнете гриса няколко пъти чрез триене между дланите и го залейте с 2 литра предварително затоплено до 40 градуса прясно мляко. Поставете съда на слаб огън (без капак) и след като млякото кипне, поставете съда на водна баня при вече затворен капак за 3 часа. Бежовият цвят и вълшебен вкус на печено мляко подсказват нейната готовност.

Каша от перлен ечемик за Красота

Не се страхувайте от дългото готвене, защото на кашата сте нужни само в първия етап на готвене до кипването на млякото, след което в действителност сама се готви.

Правилно сварения перлен грис буквално се топи в устата. Той е наслада дори и за тези, които никога не са опитвали каша от ечемик – пригответе я побързайте!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати