Яжте яйца за здраве! Предпазват от диабет до загуба на паметта

Яжте яйца за здраве! Предпазват от диабет до загуба на паметта

Яйцата имат толкова много ползи за здравето, че трябва да бъдат предписани за състояния, вариращи от диабет до загуба на мускулна маса и памет, твърди ново проучване. Уникалната им смес от протеини, витамини и минерали се счита за толкова мощна, че могат спокойно да бъдат описани като мултивитамини от природата.

Твърденията идват от шотландския специалист по хранене д-р Кари Ръксон. Според него и екипа му освен че яйцата съдържат висококачествени протеини и мастни киселини, в тях има и редица ключови хранителни вещества, включително витамин D, витамини В, селен, йод и холин, които не присъстват в много други храни.

Констатациите напълно противоречат на наложеното в последното десетилетие мнение, че яйцата са опасни и съдържащият се в тях холестерол повишава риска от сърдечни заболявания.

Научните изследвания доказват, че холестеролът, който се съдържа в продукти като скариди или яйца, няма значимо въздействие върху човешкия организъм и не носи риск от сърдечни заболявания. Точно обратното, нашето изследване показва, че яйцата имат невероятни ползи за здравето. По тази причина можем спокойно да ги наречем мултивитамините на природата, споделя д-р Ръксон.

Допълнителна реабилитация яйцата като здравословен продукт получават от сходно изследване на американския хранителен институт ЕпидСтат. Според учените само едно яйце на ден намалява риска от удар с 12%.

Яжте яйца за здраве! Предпазват от диабет до загуба на паметта

Изследователите стигат до заключението, след като прегледали редица проучвания, публикувани в продължение на 33 години – между 1982 и 2015 г., в които участвали повече от 275 000 участника.

Яйцата имат много положителни хранителни качества, включително съдържание на антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват оксидативния стрес и възпаление. Те също са отличен източник на протеин, който е свързан с понижаване на кръвното налягане, заяви по повода водещият изследовател д-р Доминик Александър.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати