Хала - плодът, който прилича на Земята

Плод Хала
Снимка: Kym-cdnCom

Родина на този интересен плод, наречен Хала, е Източна Австралия и Тихоокеанските острови. Плодът може да се консумира суров или варен, като е една от традиционните храни на малдивската кухня. Преди да се обели, Халата наподобява зелен ананас, а веднъж разтворен, плодът прилича на разрез на планетата Земя.

Той е невероятен източник на витамин C, което го прави силен имуностимулатор и мощен борец с вируси и болести. В района на Тихия океан халата е известна със своите лечебни свойства. Тя може да помогне за преодоляване на настинки, астма и дори рак. Освен че е годен за консумация, той също има практическа употреба: при изсушаване влакната могат да се използват за колиета, рокли, кошници, килими или дори топки, с които децата да могат да играят.

Пулпата от плодовете се използва за ароматизиране на плодови десерти и сладки сосове а също така и за консерви, включително конфитюри и сладка. Халата съдържа бета-каротин и може да помогне за предотвратяване на дефицит на витамин А. По този начин организмът се предпазва от слепота и очни проблеми. Дефицитът на витамин А води до проблеми с костите и кожата.

Тази храна може също така да ви предпази от диабет и сърдечни заболявания. Така консумирайки този плод се предпазваме от много болести и проблеми.

Въпреки многото ползи, консумирайки неправилно Халата може да получим стомашни неразположения и диария. Трябва да се яде в разумни количества, за да не стигаме до такива неприятни последици. Пресните Хала плодове са богати на фибри, което е важно за здравето на червата.

Плодът Хала
Снимка: Mother Nature Network

Диета с високо съдържание на фибри също помага за контролиране на кръвната захар при диабетици и предотвратява прекомерното наддаване на тегло. Повечето хора в районите на това дърво вярват, че консумацията му спомага за по-бързото възстановяване от болести.

Отличителна черта на цялото дърво е, че има широк спектър на употреба - използват се не само плодовете, но и листата и дори корените. Листата имат сладък вкус и силен пикантен аромат. Цялото дърво е дар от природата, която го е създала, за да подпомогне живота на хората.

Всеки, който има възможност, не трябва да изпуска възможността да му се наслади.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати