Маранг - суперхранителният братовчед на джакфрут

Маранг
Снимка: superpasyal

Маранг е вечнозелено дърво, роднина на джакфрут. Произхожда от страните в Югоизточна Азия, като към момента активно се отглежда в Бруней, Малайзия и част от Филипините. Плодовете имат много силна приятна миризма.

Маранг се добавя в десерти и салати. Маранг съдържа голямо количество биологично активни вещества. Поради високата си енергийна стойност е предпочитана храна в бедните страни. Той е един от най-вкусните и здравословни плодове, защото съдържа много хранителни вещества и витамини.

Благодарение на обилното съдържание на фибри плодът има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт. Това спомага в борбата със запека и за нормализирането на микрофлората. Изключително богат е на желязо, заради което спомага за предотвратяване на анемии. Калият в него участва във водно-електролитния баланс на организма, като това го прави полезен за сърдечно-съдови заболявания.

Маранг укрепва храносмилателната система и насърчава растежа на мускулите. Добър алтернативен източник на гориво е за спортистите, които трябва да попълнят енергийните си нива и да се борят с умората. Съдържа витамини А, В, С, бета-каротин, диетични фибри, ретинол, тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина и ниацин, а също и минерали като цинк, желязо, фосфор, протеин, калий, калций, манган, мед и магнезий.

Притежава и антибактериални, противовирусни, противоракови и противовъзпалителни свойства. Антиоксидантите в него се борят със свободните радикали в организма, които му нанасят сериозни вреди.

Маранг
Снимка: superpasyal

Наред с ползите обаче маранг носи и някои противопоказания. Едно от тях е, че е силен алерген. От друга страна, той съдържа и много захари, затова е противопоказен за хора, страдащи от диабет и затлъстяване. Въпреки това ползите са прекалено много, за да пренебрегвате този екзотичен плод.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати