Наранхила - плодът чудо, с който се живее до 100 години

Наранхила

Наранхила, или още познат като луло, е цитрусов плод, който вирее в северозападния район на Южна Америка. Сокът от луло е популярна здравословна напитка, въпреки че необичайният зелен цвят на сока може да изненада някои хора. Плодовете могат да се консумират както сурови, така и сготвени. Най-често се добавя към конфитюри, желета, пайове и други десерти, ароматизира сладоледи и като основна съставка в някои плодови сокове и вина.

Ползите от този екзотичен плод са неограничени. Той съдържа голямо количество витамин С, благодарение на което подобрява имунната система и се бори с болести и настинки. Витамин С работи като естествен антиоксидант, за да изчисти свободните радикали от вашата система и също така стимулира производството на бели кръвни клетки, което е първата линия на тялото за защита срещу инфекциозни заболявания и други патогени.

Също така витамин С е неразделна част от развитието на колаген, който поддържа съединителната тъкан, кръвоносните съдове и органите. Наранхила е верен помощник в изграждането на здрави кости, регулира храносмилането и детоксикира организма. Незаменим е за хора, подложени на стрес и страдащи от липса на сън.

Луло съдържа фибри, благодарение на които се поддържа здрава храносмилателна система. Помага за елиминиране на запек, спазми, подуване на корема и по-тежки състояния като стомашни язви. Фибрите също така помагат да се регулира количеството глюкоза, което се освобождава в кръвта, което пък е от полза за хора, страдащи от диабет, които трябва да следят внимателно нивата на кръвната си захар.

Установено е, че има високи нива на витамин А, ниацин, рибофлавин и тиамин, както и калций, желязо, фосфор и много ниски нива на мазнини и калории. Комбинацията от диетични фибри, които могат да помогнат за елиминирането на опасния лош холестерол от организма, както и богатото разнообразие от други витамини и минерали, могат значително да подобрят функционирането на сърдечно-съдовата система и да намалят шансовете ви за развитие на атеросклероза, както и да намалите риска от сърдечни пристъпи и удари.

Наранхила, Луло

Значителните нива на желязо, които се намират в наранхила, означава, че броят на червените ви кръвни клетки ще се увеличи, като по този начин ще увеличите кръвообращението и притока на кислорода до жизнените органи и клетките.

Наранхила е малко познат, но пълен с положителни качества плод, който за съжаление е трудно достъпен. Въпреки това е изключително ползотворна консумацията му от всеки, който би могъл да се докосне до него.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати