Уакаме: Японски деликатес с много здравословни ползи

Уакаме: Японски деликатес с много здравословни ползи
Снимка: pinterest

Уакаме е вид водорасло, което се използва често в японската кухня. Там се прибавя най-вече към супи и салати. Вкусът е солен с лека сладникава жилка и смесен с други храни се получава великолепна вкусова симфония.

Най-доброто нещо, обаче освен вкуса му, е огромното количество здравословни ползи, които съдържа. Повечето от тези ползи за здравето идват от богатото количество на витамини и минерали, съдържащи се в тези деликатни зелени листа, както и някои органични съединения, които едва наскоро са започнали да бъдат изучавани.

Здравословните ползи от уакаме включват способността му да подпомага загубата на тегло, понижаването на холестерола, стимулира здравето на сърцето, предотвратява рака, поддържа хормоналния баланс, изгражда силни кости, увеличава кръвообращението, подобрява здравето на кожата и защитава здравето на бебето.

Уакаме е идеална храна за хора, които се борят със затлъстяването. Изследователите са открили съединение, наречено фукоксантин, което в действителност възпрепятства натрупването на мазнини в клетките и стимулира окисляването им.

Това уникално съединение, рядко срещано в зеленчуците, е причината, поради която уакаме има необичаен кафяв цвят.

Фукоксантинът стимулира и черния дроб, като понижава нивата на "лошия" холестерол, така че можете да се предпазите от атеросклероза и блокиране на артериите, а също и от различни сърдечни заболявания и удари, като добавите това водорасло към вашите супи и салати.

Уакаме: Японски деликатес с много здравословни ползи
Снимка: pinterest

Високото съдържание на желязо означава, че се увеличава производството на червени кръвни клетки. Високото ниво означава повишено кръвообращение в сърдечно-съдовата система, което осигурява допълнителен кислород за основните части на тялото, повишава енергията, повишава здравето на кожата и ускорява лечебния процес на всички тъкани и органи в тялото.

Фолат, известен също като витамин B9, е изключително важен за бременните жени, тъй като е свързан с понижените шансове за дефекти на невралната тръба при бебета. Уакаме съдържа значителни количества фолат, така че бременните жени могат спокойно да го добавят към менюто си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати