Дивият ориз пази сърцето здраво и помага да отслабнем

Лилия  МилковаЛилия МилковаПомощник Готвач
Див ориз

Въпреки че в името му присъства думата ориз, дивият ориз не е толкова близък с традиционния азиатски ориз, който е по-малък, по-малко хранителен и е с различен цвят. Дивият ориз всъщност описва четири различни вида трева, както и полезното зърно, което може да бъде събрано от тях, три от които са местни в Северна Америка и една в Азия.

Някои от най-важните ползи за здравето от дивия ориз включват способността му да подобрява здравето на сърцето, забавя признаците на стареене, предпазва от хронични заболявания, предотвратява появата на диабет, оптимизира храносмилателния процес, укрепва костите, засилва имунната система и помага при загуба на тегло.

Изглежда, че винаги търсим начини за стимулиране на здравето на сърцето, а дивият ориз със сигурност ни ги доставя. В дивия ориз няма натрий, който помага да се намали кръвното налягане, но има и високо ниво на фибри, които са известни с това, че изчистват лошия холестерол от сърдечно-съдовата система и намаляват шансовете за развитие на атеросклероза.

Освен оптимизирането на баланса на холестерола, фибрите също така облекчават храносмилателния процес. Чрез улесняването на перисталтиката диетичните фибри могат да ви помогнат да елиминирате запек, диария, подуване на корема, спазми, както и по-сериозни стомашно-чревни проблеми като колоректален рак, стомашни язви и хемороиди.

Един от най-добрите начини да се получи тласък на имунитета е с витамин С, от който дивият ориз има значително количество. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки - първата линия на тялото за защита срещу чужди агенти, патогени и микроби. Освен това витамин С е компонент на колагена, който е необходим за създаването и ремонта на клетките, органите, тъканите и стените на кръвоносните съдове, което ни помага да се възстановим от заболявания по-бързо и лесно.

Див ориз

Една от най-важните ползи, които можете да извлечете от дивия ориз, идват от впечатляващото ниво на антиоксиданти. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които са отговорни за голяма част от болестите, които ни връхлитат.

Дивия ориз има значителни нива на много витамини, включително витамин В6, известен също като фолиева киселина и това доказано намалява дефектите на невралната тръба при новородени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти