Как да промените храненето си с напредване на възрастта

Здравословно хранене

Не е ли дълголетието мечта и блян за всеки човек? От древни времена до днес са търсели формули, отвари, специални качества на храни, митологично приписвани качества на прахове и тинктури, които да допринесат за здравето и дългата продължителност на живота.

Логично, човекът е достигнал до важния извод за това, че трябва да се премахнат факторите, похабяващи организма – стрес, шум, силни емоции, напрегнатост. Тези пагубни фактори влияят респективно и върху качеството на възприемане на храната и лошо абсорбиране на ценните вещества.

Наследствеността е мощен агент, определящ дългия живот, но не по-малко влияние оказват активността на човека, цялостното поведение, режим и не на последно място - хранене. Древната мъдрост на Питагор е изразена в правилото умереност в храненето при първите прояви на застаряване.

С приближаването на 50-те години прогресивно намаляват както дейностите на жлезите с вътрешна и външна секреция, така и енергетичните нужди на организма. Процесът на обмяна на веществата намалява - метаболизмът се променя. Става ясно, че с напредването на годините респективно трябва да се намалява подаването на калории или с други думи казано - да се намери балансът при снабдяването на тялото с толкова калории, колкото са изразходени.

Уместно и правилно е да се ограничи употребата на захар, сладкиши, тестени изделия и мазнини. Превес вземат растителните мазнини, неутежняващи обмяната. Това съвсем не значи че рязко трябва да се изхвърлят брашнените храни от менюто – просто се дава предимство на тези с повече белтък, отколкото нишесте.

Зеленчуци

Белтъците, преди всичко тези от месото, трябва да бъдат намалени, давайки път на растителните, които не обременяват работата на бъбреците и черния дроб. Препоръчително е да се избягват животинските вътрешности, както и тлъсти консервирани меса. Интересно е да добавим, че според някои проучвания нетлъстото прясно свинско месо е много полезно и лесноусвоимо.

За по-възрастните хора също се полезни нетлъстите и пресни риби, морски например, богати на минерални соли и йод. Хубаво е да се обърне внимание и на необходимостта от намаляване на яйцата, но в никакъв случай не напълно изключени.

Редовната консумация на кисело мляко е изключително препоръчителна. Солта обаче трябва да бъде максимално ограничена.

С напредването на възрастта нараства и нуждата от витамини. Витамин В регулира обменните процеси и стимулира дейността на клетките и органите. Витамин С смело пък може да наречем витамина на младостта. Витамин Е – наличен най-вече в покълналото жито и маята в естествения си вид, оказва силно защитно въздействие на кръвоносните съдове.

Средна възраст

В съчетание с витамин А подпомага обезвреждането на отровите в организма и подобряване дейността на черния дроб. Трябва да се поемат свежи плодове, зеленчуци, пресни сокове. Нуждата от минерални соли и задоволяването на нуждите от калий, калций, фосфор, желязо и пр., е още по-силно с остаряването.

Медицината, практическата диететика и правилното и балансирано хранене, несъмнено способстват за удължаване на живот и запазване трудоспособността на човека до дълбока старост.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати