Дали си струва да умреш заради този кулинарен деликатес?

Морски жълъд

Морският жълъд е сред най-редките и скъпи деликатеси, но за да ви го сервират, някои хора рискуват живота си всеки ден. Бизнесът с морски жълъди е от най-доходоносните, но хората, които се спускат до морското дъно, се излагат на смъртна опасност.

За да се доберат до вкусния деликатес, гмуркачите преминават през остри и хлъзгави скали и се борят със силна вълни. Секунда невнимание може да им струва живота.

Виждала съм как момче умира пред очите ми, докато търсим морски жълъди, споделя Александа, която от няколко години се гмурка в търсене на скъпия деликатес.

Морето и нея е сграбчвало няколко пъти, но за щастие е успява да се пребори с прилива.

Миди

Според статистиката средно по петима души умират всяка година, опитвайки се да уловят морските създания. Малко са хората обаче, които се отказват въпреки риска.

Причината за това са парите. Само за около час под вода гмуркачите могат да изкарат между 30 и 600 евро в зависимост от количеството морски жълъди, които уловят. В ресторантите една порция се сервира срещи сумата от 100 евро.

Миди

За най-богат откъм морски жълъди район се смята испанския Галисия, който е известен и като Брега на смъртта. В миналото тук са ставали много корабокрушения, а сега смъртността е основно на хора, които улавят изобилието от морска храна.

През последните години няколко души са изгубили живота си на това място, но това не пречи и на жени да се включват в една от най-рискованите професии на света.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати