Непознатите гъби Еноки: Природен еликсир за здраве

Еноки
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

С дългите, тънки стъбла, ултра-малки шапки и кремав бял цвят, гъбите еноки са едни от най-елегантните гъби в света. Тези крехки, леко сладки гъби, известни като "снежни бучки" в родната Япония, растат в букет и традиционно се консумират сурови или леко термично обработени. Подобно на други пресни гъби, еноки са нискокалоричен източник на протеини и сложни въглехидрати.

Гъбите еноки практически са без мазнини и захар. Гъбите обикновено са с високо съдържание на витамини от вида B, а еноки не са изключение. Те са особено богати на ниацин, като предлагат 23% от препоръчителната дневна стойност за 1 чаена чаша сурови гъби.

Еноки набавят около 10% от дневните стойности за тиамин, пантотенова киселина, рибофлавин и фолат. Въпреки че те са по-бедни в съдържанието на минерали, свежите еноки осигуряват около 7% от препоръчителните дневни стойности за калий и фосфор на доза, плюс желязо, мед, цинк и селен.

Хранителната стойност на тези гъби се увеличава допълнително от техните полезни фитохимикали, включително няколко мощни антиоксидантни съединения. Еноки съдържат значителни количества бета-глюкан, вид разтворими фибри, които са особено ефективни за намаляване на високия холестерол.

Гъби Еноки
Снимка: LEAFtv

Аминокиселините валин, лизин и ерготионеин укрепват имуно-повишаващите свойства на еноки. Поради здравословните си предимства гъбата се използва в традиционните китайски и японски медикаменти в продължение на стотици години като тоник за чернодробни заболявания, високи нива на холестерол, стомашни заболявания и високо кръвно налягане.

Гъбите еноки са пълни с диетични фибри, които ще ви помогнат да управлявате нивата на кръвната глюкоза. Честото консумиране на тези гъби помага да се предотвратят астма, ринит, екзема, както и други алергични реакции. Така че включете ги в редовното си меню, за да останете здрави и без алергии.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати