Юдино ухо е гъбата, която ни носи дълголетие

Юдино ухо
Снимка: АlchetronСom

Въпреки че името може да ви звучи непознато, тези дървесни гъби са едни от най-консумираните в Япония. Наричат се така, защото някои хора вярват, че Юда Искариотски, след като е предал Исус Христос, Божият Син, се е обесил от Древно дърво и духът му се е върнал като гъба.

Е, тъй като тази гъба расте предимно на старо дърво и изглежда като ухо, някои хора решават, че трябва да се нарече Юдино ухо. Друго нейно име е кикураж.

Тези гъби са с тъмен цвят и необичайна хрупкава текстура. Имат високо съдържание на желязо и съдържат значителни количества от витамини B1 и B2, като последният от тях помага на организма ви да превърне въглехидратите в глюкоза и да поддържа функцията на черния дроб.

Предотвратява желязодефицитната анемия изключително ефективно. В изсушеното си състояние Юдино ухо са богат склад на витамин D. Гъбите Юдино ухо отдавна се използват за здравословни проблеми в традиционната азиатска медицина, като ползите от това сега са признати и в западната медицина.

Кикураж имат противовъзпалителен ефект, който може да спомогне за облекчаване на симптомите на настинки. Също така съдържа антиоксиданти, които предпазват сърцето и могат да понижат както общия холестерол, така и лошия, като същевременно увеличават добрия холестерол. Тази гъба отдавна е оценена в Китай заради нейната ефективност в поддържането на младостта и дългия живот.

Юдиното ухо се нарежда на второ място сред хранителните продукти в съдържанието на растителните влакна и има три пъти повече желязо от черния дроб и два пъти повече калций от млякото. Има репутация в китайското билково съсловие, че увеличава вискозитета на кръвта (същия ефект, както при аспирина) и подобрява кръвообращението. Тя се дава на пациенти, които страдат от атеросклероза.

Кикураж
Снимка: Wikimedia

Кикураж съдържат полизахарид, който не само възпрепятства растежа на туморите и предотвратява рака, но също така неутрализира страничните ефекти на химиотерапията и радиацията. Гъбата е добър "абсорбиращ" и "извличащ" токсичните вещества в организма продукт благодарение на пектина, който може да абсорбира прах в белите дробове и храносмилателната система.

Макар името да е предателско, тази гъба никога няма да предаде здравето ви, така че съчетайте вкусното разнообразие на менюто ви със здравословните ползи за организма ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати