Гладувайте през ден, за да живеете по-дълго

Гладуване

Ако ядете през ден, има по-голяма вероятност да доживеете до дълбоки старини и да дори в последните години от живота си да се радвате на завидно здраве. Това са установили близо 80-годишни проучвания.

Изследванията са били проведени с кучета и червеи, които са оставали без храна през ден. Животът на всеки от тях се е увеличил с от 30 до 70 процента.

Диетата с по-малък прием на калории работи за поддържане на здравето, твърди Марк Хелърстейн от университета Бъркли. Малко хора обаче се доверяват на науката и смятат, че няма да живеят по-дълго, дори и да се лишат от любимите си ястия.

Намаляването на калорийния прием удължава живота, защото забавя клетъчното деление. Клетките не получават нужната енергия, за да растат, а това действа и като превенция за туморите образувания.

Глад

Доктор Хелърстейн е провеждал експериментите си и с мишки, като твърди, че при гризачите темпът на клетъчно деление спада с цели 37%.

Мишките също са се хранели с прекъсвания – един ден са си хапвали до насита, а на следващия ден са оставали гладни. Такова трябва да е храненето и на повечето хора, смята експертът.

Полезно е да гладуваш през ден, отколкото всеки ден внимателно да следиш количеството на приети калории. При днешното изобилие на храни задачата може да се окаже доста трудно, но е никакъв случай не е е невъзможна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати