Една салата с медуза, моля!

Една салата с медуза, моля!
Снимка: Seriouseats
Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Медузите са полупрозрачни мекотели. Те нямат мозък, сърце или бели дробове, но имат елементарна нервна система, способна да открива и реагира на светлина, мирис и други стимули. Медузите са само 5% твърдо вещество, а останалите 95% е вода!

Сушените медузи са една от най-добрите храни в Азия. Те нямат собствен вкус, а прибавени към някаква храна отнемат нейния. Процесът на сушене се подпомага от осоляване на медузите. След няколко минути солта се измива и медузата се накисва във вода и след това се изсушава.

Когато медузата е суха, тя се нарязва на няколко парчета. Частите се поставят в кипяща вода само за няколко минути и веднага се изваждат, за да се поставят в студена вода. Това позволява солта да се отстрани и да им се даде хрупкава текстура.

Сушените медузи оказват две основни ползи за здравето - едната е, че подобряват паметта, а другата е, че съдържат протеин, който се бори с възрастта. Самите те могат да трансформират всичките си съществуващи клетки в по-млади. Медузите могат да се върнат в полипичното си състояние (първият етап от живота им) и този процес продължава по кръгов начин, което ги прави безсмъртни.

Медузите съдържат колаген, който е от полза при лечение на артрит и помага за предотвратяване на набръчкване на кожата. Медузите са здравословна храна, защото се състоят главно от вода и протеини, нямат мазнини или холестерол.

Съдържат вещества, подобни на ацетилхолин, които могат да разширят кръвоносните съдове и да понижат кръвното налягане. Всеки, който обича да експериментира, би трябвало да опита този неподозиран деликатес.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати