Обичате ананас? Грози ви алергия, висока кръвна захар и развалени зъби

Печен ананас

Ядейки ананас, всеки човек си мисли, че този плод е колкото вкусен, толкова и полезен. Дори за миг не се замисляме за страничните ефекти, които крие. Ананасът е разбира се полезен плод. Но както много други храни, той има набор от неприятни ефекти, в случай че го консумирате в повече.

Яденето на ананас може да доведе до алергични реакции при голяма част от хората. Организмът често има способността да преодолее този проблем сам за няколко часа, но ако това не се случи, незабавно трябва да се направи консултация с лекар. Симптомите на алергия от консумацията на ананас са прекомерна чувствителност или подуване на устните и усещане за изтръпване в гърлото.

Известно е, че ананасите повишават нивата на кръвната захар, защото естествените захари в състава му са много високи. Съдържат и въглехидрати, които също повишават нивата на кръвната захар. Тук симптомите са главоболие, повишена жажда и често уриниране. Бромелаинът е ензим, намиращ се в сока от ананас и в стъблото му. Установено е, че той предизвиква реакции в тялото ни, когато консумираме ананас. Бромелаинът има способността да увеличава количеството на някои антибиотици, абсорбирани от организма. И когато бромелаин се консумира с разредители на кръвта, той може да увеличи риска от кръвоизливи. Симптомите на този страничен ефект са гадене, диария и лошо храносмилане.

Ананас

Ананасът може дори да се намесва или да взаимодейства с определени видове лекарства или наркотици. Това може да доведе до повишени странични ефекти и други проблеми. Когато пресен ананас се комбинира с някои антибиотици като амоксициклин и тетрациклин, това може да доведе до увеличаване на страничните ефекти, причинени от тези антибиотици. Симптомите на взаимодействие с амоксициклин включват болка в гърдите, кървящ нос, студени тръпки, треска, замайване и т.н.

Друга неприятна последица от яденето на този иначе вкусен плод е, че предизвиква кариеси. Плодове като ананас, които са силно киселинни по своята същност, предизвикват химичен процес в устата, когато се консумират. Това омекотява емайла и води до разпадане на зъбите.

Сок от ананас

Отделно може да предизвика парене и дразнене на езика, които често са не само неприятни, но и болезнени.

И както няма съвършени хора, така очевидно няма и съвършени плодове. Не можем да сложим ананаса в графа вредни храни, но е хубаво да знаем не само ползите, но и потенциалните вреди на всяка храна, която слагаме в устата си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати