Веган сладоледите са хит това лято

Веган сладоледите са хит това лято

Отново е лято и фризерите със сладолед ни зоват. Тази година обаче освен добре познатите сладоледи със сметана и мляко, в търговските вериги могат да се намерят и веган сладоледи, направени от изцяло растителни продукти. Този вид десерт отдавна присъства на чуждестранните пазари, но едва напоследък успя да намери място у нас. Въпреки това бързо придоби популярност.

Веганите, вегетарианците и хората, които обичат да експериментират с храната, го харесват, защото е вкусен, лек и не съдържа животински продукти. Освен това в съдържанието му не присъстват много от вредните съставки, които можем да открием в повечето сладоледи по магазините /например хидрогенирани мазнини/. Сред компоненти на този вид десерти обикновено са бадемово мляко, мляко от кашу, какаово масло, кокосово масло, соя.

Веган сладоледът може да се открие на по-висока цена в някои специализирани магазини за био храни. Но в по-евтин вариант вече ги има и в някои столични заведения или неголеми квартални магазини в страната, като се предлагат както сладоледи на клечка, така и такива във вафлена фунийка.

Ако все още не сте опитали веган сладолед, а не можете да откриете на пазара, можете да си го приготвите и сами у дома с помощта на тази рецепта:

Веган сладоледите са хит това лято

Веган сладолед с плодове

Необходими продукти: 1/2 ч.ч. кашу, 300 мл кокосово мляко, 2-3 с.л. какаово масло, 3/4 сироп от агаве, около 300 мл бадемово мляко, 2 шепи малини или ягоди.

Начин на приготвяне: Измийте кашуто на течаща вода и го покрийте с вода в съотношение 1:2. Оставете го да се кисне една нощ. След това го измийте отново и го пасирайте в блендер с останалите съставки без половината малини и какаовото масло.

Добавете разтопеното на водна баня какаово масло и отново пасирайте. Получената гладка смес разбъркайте с останалите малини. Поставете във фризера за една нощ, или докато сладоледът се стегне.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати